2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az izraeli kémfőnök éveken át fenyegethette a hágai bíróság legfőbb ügyészét

Hirdetés

Az izraeli kémfőnök éveken át fenyegethette a hágai bíróság legfőbb ügyészét

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egykori vezetője titkos találkozók során fenyegette a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyészét. Josszi Cohen az izraeli hadsereg által elkövetett feltételezett háborús bűnök kivizsgálása kapcsán helyezett nyomást Fatou Bensouda hágai legfőbb ügyészre – írja a The Guardian.

A 2021-ben indított nyomozás a múlt héten ismét a középpontba került, amikor Bensouda utódja, Karim Khan bejelentette, elfogatóparancsot kér Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen az ország Izrael–Hamász-háborúban tanúsított magatartása miatt.

A legfőbb ügyész a Nemzetközi Büntetőbíróság Tárgyalás-előkészítő Kamarájához fordul

Netanjahu és védelmi minisztere, Yoav Gallant, valamint három Hamász-vezér elleni letartóztatási parancsáért,

Hirdetés

amely olyan fejlemény, amitől Izrael katonai és politikai rendszere régóta tart.

Cohen, aki akkoriban Netanjahu egyik legközelebbi szövetségese volt, személyesen vezette a Moszad részvételét az ország csaknem évtizedes projektjében, amely a hágai bíróságra való nyomásgyakorlást érintette. A The Guardian számára négy forrás megerősítette, hogy Bensouda tájékoztatta az ICC magas rangú tisztviselőinek egy kis csoportját arról, hogy Cohen megpróbálja megingatni őt, miközben aggodalmát fejezte ki viselkedése egyre kitartóbb és fenyegetőbb természete miatt.

Az ICC tisztviselőivel megosztott beszámolók szerint a kémfőnök állítólag azt mondta a főügyésznek:

Segítened kell nekünk, és hagyd, hogy vigyázzunk rád. Nem akarsz olyan dolgokba keveredni, amelyek veszélyeztethetik neked vagy a családodnak a biztonságát.

A brit lap értesülései szerint a Moszad élénken érdeklődött Bensouda családtagjai iránt, és megszerezte a férjéről készült titkos hangfelvételek átiratait. Ezután izraeli tisztviselők megpróbálták felhasználni az anyagokat az ügyész hitelességének csorbítása érdekében.

A Guardian megkeresésére az izraeli miniszterelnöki hivatal szóvivője így reagált:

„A nekünk továbbított kérdések tele vannak hamis és megalapozatlan állításokkal, amelyek célja, hogy kárt okozzanak Izrael államnak.”

Cohen nem válaszolt a megkeresésre, Bensouda pedig nem volt hajlandó kommentálni a történteket.

Már 2015-ben megkezdődhetett a megfigyelés

Khan múlt heti döntése – amely letartóztatási parancsot kér Netanjahu és Gallant ellen – volt az első alkalom, hogy a bíróság fellépett az Egyesült Államokkal és Európával szorosan szövetséges ország vezetői ellen. Állítólagos bűncselekményeik – köztük a civilek elleni támadások irányítása és az éhezés hadviselési módszerként való alkalmazása – a nyolc hónapja tartó Izrael–Hamász-háborúhoz kapcsolódnak.

A hágai bíróság által indított vizsgálat azonban 2015-ig nyúlik vissza, amikor is Bensouda úgy döntött, hogy előzetes vizsgálatot indít a palesztinai helyzettel kapcsolatban. A teljes körű nyomozás lefolytatása után az volt a cél, hogy kezdeti értékelést készítsenek a gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett bűncselekményekről.

Bensouda döntése kiváltotta Izrael haragját, amely attól tartott, hogy polgárai ellen büntetőeljárás indulhat palesztin területeken folytatott műveletekben való részvételük miatt. Két forrás szerint az ICC magas rangú tisztviselői között még

az a gyanú is felmerült, hogy Izrael a bíróság ügyészi osztályán, az ügyészi hivatalon belül forrásokat gyűjtött.

Egy másik forrás később felidézte, hogy bár a Moszad nem hagyott nyomokat, erős volt a gyanú, hogy az izraeli hírszerzés áll a tevékenység mögött, amelyről a tisztviselők tudomást szereztek. Az ICC vezető tisztségviselőinek azonban csak egy kis csoportja értesült arról, hogy a Moszad igazgatója személyesen kereste meg a legfőbb ügyészt.

Többször is megfenyegették a legfőbb ügyészt

2019 decemberében Bensouda bejelentette, hogy teljes körű nyomozást indíthat a gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett háborús bűncselekmények vádjával kapcsolatban. A legfőbb ügyész azonban elzárkózott a kezdeményezéstől, és úgy döntött, hogy először határozatot kér az ICC Tárgyalás-előkészítő Kamarájától […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/28/izrael-moszad-legfobb-ugyesz-hagai-nemzetkozi-birosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …