2023. szeptember 24., vasárnapMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ember, akit egész életében királynak szántak, de csak nyugdíjasan kapta meg a munkát

Az ember, akit egész életében királynak szántak, de csak nyugdíjasan kapta meg a munkát

Károly, teljes nevén Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én látta meg a napvilágot, az akkor még trónörökös Erzsébet hercegné és Fülöp edinburgh-i herceg első gyermekeként.

Szinte egész életét trónörökösként töltötte: mindössze háromévesen, nagyapja, VI. György 1952-es halála után vált a brit korona örökösévé. Ugyanakkor a trónörökösséggel járó walesi herceg címet csak 1958-ban kapta meg, koronázására pedig csak 1969. július 1-jén került sor, amikor édesanyja, II. Erzsébet a tévében is közvetített ceremónián a fejére helyezte a koronát a Walesben található Caernarforni várban.

Károly ugyanakkor nem teljesen élte a brit trónörökösök megszokott életét: ugyan gyerekkorában sokáig házi tanító oktatta, de ő volt az első a trónörökösök közül, aki iskolába járt. Hogy ez javára várt vagy sem, nem könnyű eldönteni, mivel Károly korábban azt nyilatkozta, hogy gyerekként nem igazán szeretett iskolába járni, jobban szeretett otthon lenni.

Emellett szüleivel való kapcsolatára is rányomta a bélyegét az, amikor apja, Fülöp herceg a bentlakásos skóciai Gordonstounba iskolába küldte tanulni – egy 1994-ben megjelent könyvben Károly azt állította, az iskolában zaklatták, többször megverték, és bullying áldozata lett, amiért apját okolta.

Károlyt walesi herceggé koronázzák 1969. július 1-jén

Károlyt walesi herceggé koronázzák 1969. július 1-jén

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A középiskola után a megszokottól eltérően nem a kötelező katonai szolgálatot teljesítette, hanem helyette a Cambridge-i Egyetemre ment továbbtanulni, ahol régészetet és antropológiát hallgatott. Alap-, majd mesterszakos diplomáinak megszerzése után vonult be a királyi család férfi tagjaira jellemző katonai szolgálatra –

ezzel egyébként ő lett az első trónörökös, aki érettségi után nem ment katonának, illetve aki diplomát is szerzett.

A tabloidok címlapjain

Ennek ellenére, ha hihetünk a Jonathan Dimbleby által írt önéletrajznak, Károly sokáig nem élt boldog életet: gyerekként úgy élte meg, szülei fizikailag és érzelmileg is távolságtartóak voltak, és nem voltak tekintettel a trónörökös érzékeny természetére.

Édesanyjának, II. Erzsébetnek már trónörökösként is sokszor magára kellett hagynia legidősebb fiát, majd amikor apja halála után, 26 évesen királynő lett, az akkor ötéves Károllyal még inkább formális, a királyi etikett szerinti kapcsolatot tartott fent.

A trónörökös első feleségét sem ő választotta ki: Diana Spencerrel úgy házasodott össze, hogy elmondása szerint ő el se szerette volna venni. A házasságuk két fiuk születése ellenére igazán sosem működött: kapcsolatukkal a sajtó sokat foglalkozott; Diana hercegnő és a nála 13 évvel idősebb Károly nem igazán jött ki egymással viharos házasságuk alatt, a brit pletykalapok pedig tele voltak a pár különböző, házasságon kívüli viszonyaival, miközben a hercegnő igen népszerűnek számított.

Ennek ellenére csak azután váltak el, hogy személyesen a királynő tanácsolta ezt nekik.

Diana 1995-ös tragikus halála után még az is felmerült, hogy az autóbaleset mögött Károly állhat, hogy így házasodhasson újra, ugyanakkor a vizsgálatok ezt kizárták.

Károly és Diana hercegnő 1983-ban

Károly és Diana hercegnő 1983-ban

Fotó: Patrick Riviere / Getty Images Hungary

2005-ben, 57 évesen vette el a nála egy évvel idősebb, szintén elvált, kétgyerekes Camilla Parker Bowlest, akivel már a Dianával folytatott házassága alatt is viszonyt folytatott, de ellentétben Dianával, ebből a házasságból nem született gyermeke.

Erzsébet árnyékában

Trónörökösként Károly életét leginkább a magánéletével kapcsolatos botrányok mellett a jótékonyság tette ki: több jótékonysági szervezetet is támogatott, segíteni […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/06/egyesult-kiralysag-iii-karoly-brit-kiraly-uralkodo-portre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Megöltek egy rendőrt Koszovóban, küszöbön az újabb háború?

A rendőrök az éjszaka folyamán észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a …