2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az amerikai hadsereg likvidált öt húszi harci drónt a Vörös-tenger felett

Hirdetés

Az amerikai hadsereg likvidált öt húszi harci drónt a Vörös-tenger felett

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) arról is beszámolt, hogy a húszik ballisztikus rakétákkal támadtak egy kínai tulajdonú olajszállító tartályhajót, de áldozatokról nem érkezett hír, a fedélzeten keletkezett tüzet pedig eloltották.

Az amerikai erők hat UAV-t támadtak, amelyek közül öt a Vörös-tengerbe zuhant, egy pedig elrepült a húszik által ellenőrzött jemeni területek felé.

Az Irán támogatását élvező húszi lázadók tavaly november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat – adta hírül az MTI.

Hirdetés

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

A CENTCOM közleménye szerint a  csapások célja az volt, hogy gyengítsék a húszik képességét a világkereskedelem és a nemzetközi hajózószemélyzetek élete elleni támadások elkövetésére a világ egyik legkritikusabb fontosságú hajózási útvonalán.

A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, ahol Izrael háborúban áll a Hamász palesztin terrorszervezettel.

A HMS Richmond, amely jelenleg részt vesz a Prosperity Guardian hadműveletben, amely a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózást védi a Houthi lázadók támadásaitól, rakétákat lő ki, hogy lelője a hajó felé tartó ellenséges Houthi drónokat a Vörös-tengeren, 2024. március 9-én

A HMS Richmond, amely jelenleg részt vesz a Prosperity Guardian hadműveletben, amely a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózást védi a Houthi lázadók támadásaitól, rakétákat lő ki, hogy lelője a hajó felé tartó ellenséges Houthi drónokat a Vörös-tengeren, 2024. március 9-én

Fotó: Uk Ministry Of Defence / Reuters

Az amerikai hadsereg arról is beszámolt, hogy szombaton „önvédelemből” csapásokat mértek a húszik három föld alatti fegyverraktárára Jemen húszik által ellenőrzött területein és négy a földről már  felszállt  drónjukat  megsemmisítették . 

Kedden a húszi lázadók rakétákat lőttek ki a Vörös-tengeren egy üzemanyagszállító amerikai tankerre, ezt  Jahja Szaría, a síita fegyveresek szóvivője jelentette be. Aznap az izraeli Eilat kikötőjét és üdülőövezetére is csapásokat mértek manőverező robotrepülőgépekkel. 

Már januárban több támadássorozat volt a térségben: Washington az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a húszik akcióira adott válaszként  január 12-én hajnalban <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/24/amerikai-hadsereg-huszi-legi-jarmuvek-elleni-tamadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …