2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Atomháborút robbanthat ki a mesterséges intelligencia

Hirdetés

Atomháborút robbanthat ki a mesterséges intelligencia

2022-ben az OpenAI bemutatta a ChatGPT-t, egy olyan chatbotot, amely nagy nyelvi modellek (LLM) segítségével utánozza az emberi beszélgetéseket és válaszol a felhasználók kérdéseire. A chatbot rendkívüli képességei vitát váltottak ki arról, hogyan lehetne az LLM-eket más feladatok elvégzésére használni – beleértve a hadászati feladatokat is.

Mások azon gondolkodnak, hogy a generatív mesterséges intelligencia technológiákat hogyan lehetne használni a civileket, katonákat beazonosítására, és egy csapás közbeni megkülönböztetésre – tehát az etikus háborúk megvívásához. Mások – például a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának tanácsadói – arra figyelmeztettek, hogy ezek a technológiák kikerülhetik az emberi döntéshozatalt, amikor élet és halál között kell dönteni.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma most komolyan vizsgálja, hogy az LLM-ek mit nyújthatnak a hadsereg számára. A Védelmi Minisztérium 2022 tavaszán létrehozta a Digitális és Mesterséges Intelligencia Hivatalát, hogy megvizsgálja, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a fegyveres erőkön.

Hirdetés

2023 novemberében a védelmi minisztérium közzétette a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák használatára vonatkozó stratégiáját. Optimista módon arról számolt be, hogy „az adatok, az analitika és az AI-technológiák legújabb fejlesztései lehetővé teszik a vezetők számára, hogy gyorsabban hozzanak jobb döntéseket, a stratégiai tervezésben és a harctéren is”. Az AI-alapú technológiákat már ma is alkalmazzák. Az amerikai csapatok például AI rendszerekkel választották ki a húti célpontokat a Közel-Keleten.

A Pentagonban a mesterséges intelligencia és az LLM-ek iránti lelkesedés ellenére a vezetés aggódik a technológia által jelentett kockázatok miatt, és nemrégiben az amerikai haditengerészet az LLM-ek használatát korlátozó iránymutatást tett közzé. Az LLM-ek hasznosak lehetnek, de cselekedeteiket nehéz megjósolni, és veszélyes, eszkalációt maga után vonó döntéseket hozhatnak. A hadseregnek ezért korlátokat kell szabnia ezeknek a technológiáknak, amikor nagy tétekkel járó döntések meghozatalára használják őket, különösen harci helyzetekben – írja a Foreign Affairs hasábjain megjelent cikkében Max Lampart a Stanford Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Központ (CISAC) és a Stanford Center for AI Safety munkatársa, valamint Jacquelin Schneider a Hoover Institution munkatársa, és a Stanford Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Központjának munkatársa. 

Veszélyes játékos

Az LLM-ek olyan katonai feladatokat tudnak ellátni, amelyek hatalmas mennyiségű adat feldolgozását igénylik nagyon rövid idő alatt, ami azt jelenti, hogy a hadseregek esetleg a döntéshozatal bővítésére vagy a bürokratikus funkciók […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/03/egyesult-allamok-mesterseges-intelligencia-ai-hadaszat-strategia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs több titok, az MTVA ismertette az EP-választási vita részleteit

Mint arról beszámoltunk, nyilvános vitát szervez a köztévé az EP-listavezetők között. Molnár Csaba, a DK–MSZP–Párbeszéd kampányfőnöke kedden délután posztolta …