2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Arnold Schwarzenegger apja is feltűnt a náci bűnöket leleplező könyvben

Hirdetés

Arnold Schwarzenegger apja is feltűnt a náci bűnöket leleplező könyvben

A napokban mutatták be Ausztriában a „Végrehajtó hatalom: Az osztrák rendőrség és a nemzetiszocializmus” című könyvet, amely lerántotta a leplet arról, milyen szerepet játszott az osztrák rendőrség a nemzeti szocialista időszakban – írja a Kronen Zeitung.

Ez egy sötét téma. Tehát amikor a nemzetiszocializmus idején az osztrák rendőrségről beszélünk, akkor a jelenkori osztrák történelem egy különösen sötét fejezetével van dolgunk

– mondta Barbara Stelzl-Marx szerkesztő és kortárs történész, a Grazi Egyetem munkatársa, a Ludwig Boltzmann Kutatóintézet vezetője.

Hirdetés

A kutató felhívta a figyelmet, hogy a letartóztatásokért és a háborús bűnökért kezdettől fogva a rendőrség volt a felelős, de a rendőrök között ott volt a teljes spektrum: elkövetők és bűnözők, áldozatok és ellenállók. Úgy gondolja, hogy a központi dolog itt a személyes cselekvési szabadság, ami ma a rendőrhallgatók képzése szempontjából is érdekes lehet.

A „Végrehajtó hatalom: Az osztrák rendőrség és a nemzetiszocializmus” című könyv most leírja, hogyan viselkedtek az emberek ebben a szélsőséges erőszakos helyzetben. Az alkotást a sajtótól már-már forrón mutatták be ünnepélyesen múlt pénteken a Belügyminisztériumban. A „kényelmetlen igazságokat tartalmazó könyv” életrajzai különösen izgalmasak – magyarázza Stelzl-Marx.

Arnold Schwarzenegger apjának szerepe

Az osztrák származású hollywoodi sztár és Kalifornia egykori kormányzója, Arnold Schwarzenegger édesapjának, Gustav Schwarzenegger története is bekerült a könyvbe. A kutatást maga Arnold Schwarzenegger indította el azzal, hogy egy megkeresést küldött a Simon Wiesenthal Központhoz, kérve, hogy vizsgálják meg apja katonai szolgálatát.

Mint kiderült, Gustav Schwarzeneggert 1930-ban vették fel zenészként a fegyveres erőkbe. 1939-ben tábori csendőrként kísérte a Lengyelország elleni támadást. 1941-től a Szovjetunió hadjárata során harcokban és terepbiztosításban is részt vett, azonban hamar kiesett a harcokból, mivel megsebesült és maláriában szenvedett.

Arnold Schwarzenegger családja (balról jobbra) féltestvére, Meinhard Schwarzenegger, édesanyja, Aurelia Schwarzenegger és édesapja, Gustav Schwarzenegger egy fotón 1965-ben, az ausztriai Thalban

Arnold Schwarzenegger családja (balról jobbra) féltestvére, Meinhard Schwarzenegger, édesanyja, Aurelia Schwarzenegger és édesapja, Gustav Schwarzenegger egy fotón 1965-ben, az ausztriai Thalban

Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Miután kiszabadult, 1944-től a háború végéig a felső-stájerországi Mürzzuschlag csendőrőrmesteri rangjában dolgozott. A háború után tagadta, hogy az NSDAP tagja lenne, amelyhez az akták szerint 1941 januárjában csatlakozott. Hittek neki, így „tehermentes” maradt a szövetségi csendőrséggel.

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/29/ausztria-rendorseg-nemzeti-szocializmus-haborus-buncselekmenyek-holokauszt-arnold-schwarzenegger/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …