2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / „A rohadékok megpróbálják felgyújtani Európát” – mondta egy brit biztonsági tisztviselő az oroszokról

Hirdetés

„A rohadékok megpróbálják felgyújtani Európát” – mondta egy brit biztonsági tisztviselő az oroszokról

Hasonló információkat közölt korábban egy másik brit lap, a The Telegraph is, amely arról írt a hétvégén, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) titkos tisztjei és a Wagner-csoport tagjai toboroznak szabotőröket Európában.

Daily Mail beszámolója szerint az említett kémfőnökök úgy vélik, hogy

orosz szabotázsakciók lehettek azok a gyanús tűzesetek az utóbbi hónapokban, amelyek fegyvergyárakban és a hadiiparhoz köthető üzemekben történtek.

Hirdetés

Ezen kívül közölték, hogy az oroszok állhattak bizonyos hekkertámadások, vonatok kisiklatása és a polgári légi járatok műholdas jeleinek zavarása mögött is.

A lapnak egy magas rangú brit belbiztonsági tisztviselő azt mondta minderről: a nyugati hírszerzők nemrég jöttek rá arra, hogy az ipari létesítményekben kiütött tüzek sorozata valószínűleg Moszkvához köthető, és egész konkrétan úgy fogalmazott: 

A rohadékok megpróbálják felgyújtani Európát.

„Sok tűzről, amelyről azt hittük, hogy balesetek, és nem kapcsolódnak egymáshoz, kiderült, hogy mégis kapcsolatban állnak egymással” – fejtette ki a lap forrása, aki szerint ezekhez az esetekhez köthetőek a The Telegraph által ismertetett információk is.

Megváltozott az oroszok stratégiája 

Az említett tisztviselő arról is beszélt, hogy szerinte Oroszország most a korábbiaknál sokkal merészebben lép fel, és még a katonai egyenruhák beszállítóit is célba vették. „A károkat tekintve ez eddig marginális volt – de a taktikát tekintve nagyon komoly, mert sokkal vakmerőbbek lettek” – mondta.

A Daily Mail megkérdezte a brit kormány egyik tagját is a fentiekről, de ő arra hivatkozva tagadta meg a válaszadást, hogy „nemzetbiztonsági okokból” még név nélkül sem nyilatkozhat a feltételezett szabotázsakciókról, gyújtogatásokról. Bob Seely konzervatív képviselő, a törvényhozás külügyi bizottságának tagja viszont azt mondta: a briteknek fel kell ébredniük ezek után az akciók után.

„Meg kell értenünk, hogy az orosz állam úgy gondolja, hogy konfliktusban áll az Egyesült Királysággal és más vezető nyugati nemzetekkel. Meg kell védenünk magunkat. Nem ismerjük ezeknek a műveleteknek a valódi nagyságrendjét.

Némelyik amatőrnek tűnik – de egyre kifinomultabbak lesznek. Részben propagandacélokat szolgálnak, hogy megmutassák, hogy Putyin visszavág a Nyugatnak, de céljuk az is, hogy nyomás alá helyezzék a biztonsági erőinket

– mondta Seely.

Egy tűzoltóautó áll az út szélén egy fémtechnológiai vállalatnál keletkezett nagy tűz után Berlin-Lichterfelde városában 2024. május 6-án

Egy tűzoltóautó áll az út szélén egy fémtechnológiai vállalatnál keletkezett nagy tűz után Berlin-Lichterfelde városában 2024. május 6-án

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

Ezek az incidensek történtek a közelmúltban 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/13/ukrajnai-haboru-oroszorszag-europa-felgyujtasa-szabotazsakciok-nyugati-hirszerzok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …