2024. április 23., keddMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.23. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A közvéleménynek szánt figyelmeztetések az oroszországi terroristák megkínzásáról közzétett videók

Hirdetés

A közvéleménynek szánt figyelmeztetések az oroszországi terroristák megkínzásáról közzétett videók

Az évtizedek óta leghalálosabb oroszországi terrortámadás elkövetésével vádolt négy férfi vasárnap este bekötözve és összeverve jelent meg egy moszkvai bíróságon. Egyikük részben levágott fülét letakarva lépett be. Egy másik egy narancssárga kerekesszékben ült, bal szeme kidülledt, kórházi köpenye szétnyílt, ölében katéter volt − írja elemzésében a The New York Times.

A világon sokan, köztük az oroszok is, már tudták, mi történt velük. Szombat óta a közösségi médiában széles körben keringtek a kihallgatás közben megkínzott férfiakról készült videók, amit elemzők nyilvánvaló megtorlásnak neveztek a koncertterem elleni múlt pénteki támadásért, amelynek elkövetésével őket vádolják, és amely legalább 139 ember halálát okozta, és további 180-at megsebesített.

Az egyik legfelkavaróbb videón az egyik vádlott, Szajdakrami M. Radzsabalizoda látható, akinek levágták a fülének egy részét, majd a szájába dugták. Az interneten terjedő fényképen egy másik vádlott, Samszidin Fariduni nemi szervéhez kapcsolt akkumulátor látható.

Hogy a videók hogyan kezdtek el terjedni, az nem volt azonnal világos, de a nacionalista, háborúpárti Telegram-csatornákon jelentek meg, amelyeket az orosz biztonsági szolgálatokhoz közel állónak tartanak.

Hirdetés

Bár a legdurvább felvételeket nem mutatták be az állami televízióban, a vádlottakkal szembeni brutális bánásmódot világossá tették. Elemzők szerint az orosz hatóságok döntése, hogy ezt a bíróságon ilyen nyilvánosan tették, ami korábban még szinte soha nem történt meg, figyelmeztetés volt a potenciális terroristák számára.

Oroszország közelmúltbeli történetében a kínzásokról készült videókat nem mutatták be az állami televízióban

− mondta Olga Szadovszkaja, a Kínzás Elleni Bizottság, egy orosz emberi jogi szervezet munkatársa.

A videók terjesztésének két szándéka volt. Először is, hogy megmutassák azoknak az embereknek, akik újabb terrortámadást tervezhetnek, mi történhet velük, másodszor pedig, hogy megmutassák a társadalomnak, hogy bosszút állnak mindazért, amit az emberek elszenvedtek ebben a terrortámadásban

− fogalmazott Szadovszkaja.

Virágok és játékok a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszín mellett a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 25-én

Virágok és játékok a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszín mellett a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 25-én

Fotó: Olga Maltseva / AFP

Az orosz társadalom tolerálja az erőszakot

Ő és más elemzők szerint a megkínzottak kirívó bemutatása valami mást is demonstrált: azt, hogy az orosz társadalom milyen mértékben militarizálódott, és tolerálja az erőszakot az ukrajnai háború kezdete óta.

Ez annak a jele, hogy milyen messzire jutottunk a hadviselés új módszereinek elfogadásával

− mondta Andrej Szoldatov, az orosz biztonsági szolgálatok szakértője.

Nemzetközi felmérések kimutatták, hogy a társadalmak tolerálják az erőszakot azokkal szemben, akiket a legsúlyosabb bűnelkövetőknek tartanak, beleértve a terroristákat, a sorozatgyilkosokat és a gyermekek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények elkövetőit.

Mindazonáltal Szadovszkaja szerint a televízióban sugárzott videók új mélypontot jelentenek az orosz állam számára.

Ezzel az állam és a hatóságok azt demonstrálják, hogy az erőszak elfogadható, és normalizálják a kínvallatást

− mondta.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn nem volt hajlandó kommentálni a kínzási vádakat. Dmitrij A. Medvegyev volt elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, azonban azt mondta: „jól tették, amit tettek, akik elfogták őket”.

Megöljük őket? Meg kellene. És meg is fogjuk. De fontosabb, hogy mindenkit megöljünk, aki részt vett a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/27/oroszorszag-moszkva-terrorizmus-crocus-city-hall-terrortamadas-kinzas-iszlam-allam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Brüsszeli diktatúra helyett szuverén nemzeti államokra van szüksége az EU-nak

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 39 tagállami …