2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A földi pokol, ahonnan aligha létezik kiút

Hirdetés

A földi pokol, ahonnan aligha létezik kiút

Kevés olyan szervezet létezik a világon, amelynek a működéséről olyan keveset tudunk, mint az Iszlám Államéról. Még azt is nehéz megtippelni, egyáltalán hány harcost tudhatnak a soraikban, 2015-ös becslések szerint akkoriban 30 ezer katona tartozott hozzájuk, akik 85 különböző országból érkeztek, ám mára a számuk még több lehet. Az Iszlám Állam számlájára sok erőszakos cselekedet írható, elég példaként említeni a 2017-es manchesteri, illetve a két londoni terrortámadást vagy az idei moszkvai esetet – amely során a terroristák egy koncertteremben nyitottak tüzet a közönségre, majd fel is gyújtották a helyszínt.

A terrorszervezet ráadásul korábban nem egy külföldi állampolgárt ejtett túszul, akiket csak váltságdíj fejében voltak hajlandóak elengedni, míg másokra a biztos halál várt. Közéjük tartozott az amerikai haditudósító, James Foley is, akit 2012-ben raboltak el Szíriában, majd két évvel később kivégezték. 

A férfival együtt raboskodott több külföldi is, köztük más amerikaiak, britek, illetve japán, olasz és dán állampolgárok, ám nem mindegyiküknek sikerült kiszabadulni a terroristák markából. Megpróbáltatásaikról, illetve az őket túszul ejtő dzsihadisták elszámoltatásáról egy dokumentumfilmet készített Sean Langan újságíró, James Foley egyik barátja, aki az elfogott terroristákkal, illetve a túszok legismertebbikével beszélgetve igyekezett még inkább megismerni az Iszlám Államot, továbbá az annak képviseletében eljárók szándékait. A produkcióból – amely a Túszejtők címet kapta, és május 3-án debütált az RTL+ streamingfelületen – pedig egy olyan romlott világ tárulhat a szemünk elé, aminek nem kívánunk a tagja lenni. 

Ahogy azt Langan a filmben kifejti, anno Londonban találkozott James Foley-val, aki Afganisztánba készült épp. Egy tréningen vettek részt, amelyen haditudósítókról mutattak videókat, és hamar összebarátkoztak. Mint kiemelte, nem messze lakott attól a Mohammed Emwazitól, aki később lefejezte Foley-t. Langan állítása szerint amikor meglátta az erről készült videót, nem gondolta, hogy valaha filmet fog készíteni róla, mivel nagyon felkavarták a látottak, ám miután elfogták a két gyanúsítottat, Alexanda Kotey-t és El Shafee Elsheikhet, meggondolta magát. Tekintve, hogy nem állt rendelkezésre elég bizonyíték a vádemeléshez, elhatározta, hogy beszél a terroristákkal annak reményében, hogy bizonyítékot tud szerezni, ami a bíróságon felhasználható ellenük – és ez így is történt. 

Hirdetés

Az egyetlen eszköz a verés

2012-re tehető az az időpont, amikor iszlamista csoportok külföldieket kezdtek elrabolni Szíriában. A The Beatles néven elhíresült, három brit dzsihadistából (Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Mohammed Emwazi) álló banda karmai közé 26-an kerültek, többek között a dán fotóriporter, Daniel Rye. Mint a produkcióban kiemelte, 2013 májusában a török–szír határnál járt, ahol civilek életét akarta megörökíteni a szíriai háborúban. Elmondása szerint több helyivel találkozott volna, ám előbb a rendőrségen kellett engedélyt szerezniük a fotózáshoz, ahova megérkezve fegyveresek fogadták, majd bekötötték a szemét, hátrabilincselték a kezét, és az alagsorba vitték. 

10 nappal később nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem csak egy jelentéktelen lázadó csoport, távolról sem. Hogy ami velem történik, az sokkal összetettebb. Nem hagyták, hogy aludjak, aztán verni kezdtek, és olyan dolgokat csináltak velem, amelyekről más újságíróktól még nem hallottam. Értelmetlenül bántottak

– jelentette ki Rye.

Daniel Rye

Daniel Rye

Fotó: Wikipedia

A dán férfi előtt fél évvel ejtették túszul James Foley-t, akit aznap raboltak el, amikor dolga végeztével már épp elhagyni készült az országot. A kiszabadításukkal az egyik legtapasztaltabb túsztárgyalót bízták meg, Jens Serupot. Rye ugyanis azelőtt, hogy Szíriába ment volna, hagyott egy borítékot a szüleinél, amiben az ő neve és telefonszáma szerepelt, azzal az utasítással, ha bármi történne vele, lépjenek kapcsolatba Seruppal. A túsztárgyaló a filmben úgy fogalmazott, aggasztotta az eset, mivel az emberrablás leggyakoribb indítéka általában az, hogy a túszt pénzért vagy bármi más követelésért cserébe szabadon engedjék, ám rá kellett döbbennie, hogy az esetükben másról lehet szó.

A gonosz megtestesítői

Rye állítása szerint a fogság alatt többféle nemzetiségű férfival találkozott, köztük egy olasszal és egy brittel, akiket előtte három hónappal fogtak el, és őket látva nyilvánvalóvá vált, hogy durván bántak velük. 

Meséltek nekem olyan korábbi őrökről, akik fiatal brit férfiak voltak, és egyszerűen csak úgy emlegették őket, hogy a britek. Azt mondták róluk, hogy a gonosz megtestesítői, éheztették őket, de kegyetlenül, szinte abszurd módon. Áramütéssel vagy vízzel kínozták őket. Megverték vagy arra kényszerítették őket, hogy verekedjenek egymással. Olyan borzalmakat meséltek, hogy eltörpültek azok mellett, amiket velem tettek

– jegyezte meg.

Mint hozzátette, ekkor már nyolcan voltak ott összezárva, majd egy új helyre szállították őket, egy börtön pincéjébe, ahol később tízen lettek. Bár a helyiség tűrhetőnek tűnt, még WC-jük is volt, egyik nap megzavarták a békéjüket a fogvatartók, a korábbiakban említett britek. Három újabb rab érkezett hozzájuk, köztük James Foley, őket 2012 novemberében ejtették túszul, a kínzás legkeményebb formáin mentek keresztül, és mindent tudtak a brit őrökről. Mivel a britek megnevezés túl nyilvánvaló lett volna, ezért a The Beatlest használták, ha róluk beszéltek, illetve külön-külön John, Ringo és George néven emlegették őket.

Nem sokkal később kiderült az emberrablók terve is, miután elkérték az elérhetőségeiket, majd felkeresték a családjukat, hogy váltságdíjat követeljenek a szabadulásukért cserébe. Jens Serup túsztárgyaló a filmben kifejtette, az elküldött e-mailből látszott, hogy a terroristáknak világos tervük volt, mivel ők voltak az első emberrablók, akiknél azt tapasztalta, hogy elmagyarázták, hogyan győződhetnek meg a családtagok a helyzet valódiságáról. Daniel Rye esetében kétmillió eurót követeltek, a szülei a produkcióban azt állították, jó jelnek tekintették, hogy ennyi pénzt kértek érte, mivel ez azt sugallta, hogy értékes a számukra.

„2 millió, vagy úgy végzem, mint ez a fickó”

Rye visszaemlékezése szerint egyik alkalommal a 11 túsz közül ötüket választották ki, majd le kellett írniuk egy papírra, hogy „2 millió, vagy úgy végzem, mint ez a fickó”. Az említett túszt alig pár órával azelőtt vitték be a cellájukba, ám meg sem szólalt, csak ült a sarokban, és imádkozott. Ezt követően a kiválasztottakat kocsira rakták, és egy gödör szélére térdepeltették, amit markológéppel ástak ki. A nemrég érkezett rabnak bekötötték a szemét és hátrabilincselték a kezét, majd a The Beatles egyike lelőtte őt, a másik filmezte, a harmadik pedig vezényelte a kivégzést. 

Bezuhant a gödörbe, aztán újra lőttek, az egész tárat beleeresztették. Emlékszem, amikor láttam, hogy lelőtték, arra gondoltam, hogy ez egész gyorsan megy. Ha valakit fejbe lőnek, annak annyi, de legalább nem szenved, aztán le kellett másznunk a gödörbe. A kezünkben tartottuk a különböző üzeneteket tartalmazó lapokat

– mondta Rye, hozzátéve, a lapokon látszott, hogy míg érte kétmillió eurót kértek, az olaszért ötmilliót, a németért pedig egymilliót követeltek. 

Ahogy a dán férfi felidézte, az esetet követően a teherautóba ültették őket vissza, majd az egyik emberrabló az ablaknál odasúgta neki, hogy ő lesz a következő. Addigra Rye szülei már adománygyűjtést szerveztek, hogy mihamarabb összegyűljön az összeg, ám Serup elmondása szerint amiatt volt különösen nagy veszélyben az élete, mivel a terroristák berágtak az egyik dán lapban korábban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt, amit rajta keresztül szerettek volna megbosszulni. A külföldi állampolgárok túszul ejtése ugyanis bosszú volt a részükről, amit Rye azon visszaemlékezése is alátámaszt, amikor megkérték, hogy vágja le a három amerikai és brit haját, illetve szakállát, majd egy külön szobába vitték őket. 

Azt kellett a kamerába mondaniuk, hogy miután meghalnak – és ezt a videót az Egyesült […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/09/rtl-tuszejtok-dokumentumfilm-isis-iszlam-allam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …