2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Újabb adatok láttak napvilágot, bejöhetett a kormány számítása

Hirdetés

Újabb adatok láttak napvilágot, bejöhetett a kormány számítása

Áprilisban a kivitel értéke 12,5 milliárd eurót (4908 milliárd forintot), a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4214 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,8 milliárd euró (693 milliárd forint) volt. 

A kivitel 76, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az export értéke 8,8 százalékkal nőtt, míg az importé 3,5-del csökkent. Emellett a hónapban újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi termékforgalom többlete, annak mértéke megközelítette az 1,8 milliárd eurót.

Hirdetés

Tavaly áprilishoz képest az egyenleg mintegy 1,4 milliárd euróval javult. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint ebben elsősorban az játszott közre, hogy amíg az export 8,8 százalékkal nőtt, addig az import értéke 3,5 százalékkal mérséklődött.

Javul a külső környezet

Molnár Dániel szerint az éves árváltozás az elmúlt hónapokban jelentősen ingadozott, ugyanakkor a mostani adatok azt jelzik, hogy a volument tekintve is növekedhetett az export áprilisban, míg a behozatal esetében továbbra is csökkenést láthattunk. Az exportadatok már előrejelzik, hogy pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően.

Azonban fontos kiemelni, a naptárhatás most jelentősen felfelé húzza az adatokat, idén áprilisban 3-mal több munkanap volt, mint tavaly, amely miatt pedig ismét a havi változás lesz leginkább irányadó az ipar teljesítményét illetően. Az export esetében továbbra is a német gazdaság gyengélkedése és annak begyűrűződése a hazai iparba játszik szerepet a visszafogott teljesítményben.

Az elemző azt is hangsúlyozta, a német konjunktúraindexek alapján a legfontosabb külpiacunk már a kilábalás jeleit mutatja, de ez várhatóan csak lassan következik majd be.

Németország Magyarország legnagyobb tőkebefektetője, a 100 milliárd eurót kitevő FDI-állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz. Így a kormány rendre hangsúlyozta: Magyarország sikeres európai és német gazdaságban érdekelt.

K EPA20200319326

Fotó: Filip Singer / MTI / EPA

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/06/05/kulkereskedelem-ksh-adatok-export-import-nemetorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …