2025. március 14., péntekMa Matild napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2025.03.14. Matild Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 399,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tovább izmosodott a magyar étrendkiegészítő-óriás – történelmet írt a BioTech

Hirdetés

Tovább izmosodott a magyar étrendkiegészítő-óriás – történelmet írt a BioTech

A BioTechUSA-cégcsoport saját tulajdonban lévő gyártó üzemeit és logisztikai központját Szadán és Dunakeszin alakította ki, 45 ezer négyzetméter hasznos összterületen, 24 ezer raklap tárolási kapacitással. Itt gyártja és csomagolja termékei túlnyomó részét, évi immáron 75 millió szeletes, 20 ezer tonna poros, 1 milliárd kapszulát és tablettát magába foglaló gyártási kapacitással. „A világon kevés étrendkiegészítő- és speciálisélelmiszer-gyártó cég mondhatja el magáról, hogy saját gyártó üzemmel és logisztikai központtal rendelkezik, amely lehetőséget ad arra, hogy a vállalat egyedi, minőségi termékeket állíthasson elő, illetve hogy a fogyasztói igényeket gyorsan, flexibilisen és magas minőségben szolgálja ki” – mondta Lévai Bálint, a vállalat vezérigazgatója.

Mindkét telephely ugyanazon minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági szabványoknak megfelelően működik, amelyeket folyamatosan fenntart, auditál, illetve a piaci igényeknek megfelelően bővít és fejleszt.

FOT00283

Fotó: BioTechUSA

Több mint háromszorosára emelkedik a kapacitás

A 2024-ben üzembe helyezett, percenként akár 8 rendelés kiszedésére képes, „árut az emberhez” elven működő automata raktárrendszerük után újabb jelentős beruházást valósított meg a kizárólagos magyar családi tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. A vállalat egy, a legmodernebb technológiai és szoftveres elvárásoknak megfelelő multilayer szeletsort adott át szadai telephelyén, aminek eredményeképpen

Hirdetés

a korábbi, 20 millió single layer szelet előállítására alkalmas sorukkal kiegészülve összgyártási kapacitásuk eléri az évi 75 millió szeletet.

A fejlesztési projekt tervezési és kivitelezési szakasza összességében 3 évig tartott. „A beruházás szakmai előkészítése, kivitelezése, a technológia kialakítása, valamint a termékfejlesztés nagyszerű csapatmunka volt, amelyre joggal lehetünk büszkék. Jelenleg tesztgyártásokat végzünk, az éles gyártásra 2025 második felében kerül sor” – mondta Markovics Diána, a BioTechUSA-cégcsoport ellátási területekért felelős ügyvezető igazgatója.

A mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással egy teljesen a BioTechUSA igényeire szabott gépkomplexum került üzembe helyezésre. „Az első lépéstől az utolsóig robotizált, emberi beavatkozást csupán minimálisan igénylő egység különlegessége a »Barfactory« program, amely folyamatfejlesztési csapatunk házon belüli fejlesztése, és amelynek köszönhetően a szeletsor vállalatirányítási rendszerünkbe történő integrációja is megvalósult. Célunk, hogy a berendezés kapacitását és hatékonyságát maximálisan kihasználjuk, figyelembe véve a folyamatosan növekedő piaci igényeket” – tette hozzá Markovics Diána.

A vállalat 2024-ben a korábbi rekordot is moderáltan megdöntve, 3,5 százalékkal 93,7 milliárd forintra növelte az árbevételét, így története legjobb évét zárta, miközben árbevételének több mint 5 százalékát fordította tisztán üzemfejlesztésre. 25 új terméket dobott piacra, 20 új üzletet nyitott, valamint 5 új állammal 103-ra növelte az általa lefedett országok számát, ráadásul a régióban egyedülálló globális együttműködési megállapodást írt alá a világ egyik legpatinásabb futballklubjával, az FC Barcelonával – amiről az Index korábban első kézből számolt be.

Kimagasló élvezeti érték

A BioTechUSA új multilayer szeletsorában rejlő lehetőségek tárháza „végtelen”, ezáltal a cégcsoport képessé válik rugalmasan alkalmazkodni a fogyasztói elvárásokhoz: többféle töltelék, csokoládébevonat, szóróanyag, illetve massza kialakítására is lehetősége nyílik. (A single layer megoldással kizárólag a csokibevonat vihető fel.) Ez pedig nem csupán a saját termékfejlesztésben, hanem a bérgyártási konstrukciókban is komoly versenyelőnyt jelent a BioTechUSA és B2B-partnerei számára. Utóbbi, vagyis a bérgyártási üzletág nem éri el a 10 százalékot a vállalat portfóliójában, a cég inkább a saját márkás termékek előállítására helyez hangsúlyt.

Azért kezdtünk bele a fejlesztésbe, mert azt érzékeltük, hogy az ilyen típusú, komplex fehérjeszeleteket gyártó európai üzemek monopol helyzetbe kerültek: magasabb átadási árakat diktáltak, miközben sztenderd termékeket szolgáltattak rugalmatlan kiszolgálás mellett. Az új szeletsorral ezeket a problémákat szeretnénk megoldani magunk és olyan más európai márkák számára, akiknek hozzánk hasonlóan szintén kiemelten fontos a minőség, valamint a tervezhetőség, és bérgyártási szolgáltatásunk keretében szeretnék igénybe venni a szadai gyártó és logisztikai komplexumunk nyújtotta előnyöket

– mondta el a beruházásról Lévai Bálint, a cégcsoport vezérigazgatója és társtulajdonosa.

A cégcsoport évi 55 millió szelet előállítására alkalmas új gyára

A cégcsoport évi 55 millió szelet előállítására alkalmas új gyára

Fotó: BioTechUSA

Így készül egy komplex fehérjeszelet

A többrétegű szeletek gyártása a likvid és szilárd alapanyagok kimérésével indul, amelyből a gyártósoron masszát kevernek, majd egy liftes rendszer segítségével ez beadagolásra kerül a proteinszelet-gyártósor formázó garatjába. A beadagolt massza úgynevezett formakeresztmetszeten halad át, így ennek megfelelő tetszőleges formájú szeletpászmákat kapunk. Ebben a lépésben történik meg az esetleges töltelék (például karamell) beadagolása is. A berendezés 15 sor masszacsíkot állít elő egyszerre, ezek átmennek az első hűtőberendezésen, mely során állaguk megszilárdul, hőmérsékletük lecsökken. Miután lehűltek, ultrahangos vágóberendezés segítségével a pászmákat szeletméretűre vágják, ezt követi az első bevonatolás, ami után rögtön a szórás következik, majd a második hűtőalagút megszilárdítja a csokoládébevonatot. Ezt egy újabb csokoládéréteg felvitele követi, majd a szelet áthalad a harmadik hűtőalagúton is, ekkor az egész szelet megszilárdul. A kész szeleteket egy robotizált berendezés csomagolja, így a teljes folyamat az alapanyag-betöltéstől a bevonatozáson át egészen a csomagolásig automatizált, ez pedig lehetővé teszi a jelentős gyártásivolumen-emelkedést.

Ami az új termékeket illeti, öt ízzel indulnak – az előzetes tervek szerint sós karamellel, mogyoróvajjal, fehér csoki-kókusszal, mogyorós csokoládéval és pisztáciával –, 50 grammos kiszerelésben. „A beruházásnak köszönhetően kimagasló élvezeti értékű szeleteket tudunk fejleszteni hozzáadott cukor nélkül, magas fehérjetartalommal. Folyamatos portfóliódiverzifikálásunk eredményeképpen ezzel a fejlesztéssel az itthoni piacon ebben a szegmensben nincs versenytársunk, de a külföldi piacainkon is jóval kedvezőbb árat érhetünk el a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2025/03/13/biotechusa-biotech-szeletgyarto-infrastruktura-szada-fejlesztes-etrendkiegeszito-feherjeszelet-logisztika-gyartokozpont/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így csak a gazdagok járnak jól – árrésstopról Németh Dáviddal és Kovács Gáborral a Fülkében

No Title No Description Harminc termékkör – harminc probléma, amit jó eséllyel az államnak kezelnie …