2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás

Hirdetés

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás

Történelmi mélypontra került 2023-ban a sörfogyasztás Csehországban. A csehországi sörgyárak tavaly 20 millió hektoliter sört főztek, 2,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Az egy személyre eső sörfogyasztás 136 literről 128 literre esett vissza, ami példátlanul alacsony szám – derült ki a cseh sörgyárak szövetségének éves jelentéséből, amelyet a CTK hírügynökség ismertetett kedden.

A szövetség elemzése szerint a sörfogyasztásra kedvezőtlen hatással van a folytatódó gazdasági bizonytalanság és a fogyasztói szokásokban bekövetkezett változások.

„Az éves sörfőzési adatok már negyedik éve a 2010-es év szintje alatt vannak. A tavalyi évre remélt kedvező változást sajnos a folytatódó gazdasági bizonytalanság negatívan befolyásolta, ami a vendéglői fogyasztásokat is érintette. Ez a tendencia különösen a kisebb városokban és falvakban erős” – mutatott rá Tomás Slunecko, a szervezet igazgatója a hírügynökségnek nyilatkozva.

Hirdetés

Slunecko szerint az utóbbi években jelentősen módosulnak a fogyasztói szokások, egyre több cseh iszik a normális sör helyett alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalokat. A sörgyárak tavaly 1,42 millió hektolitert főztek ezekből, ami éves összehasonlításban 9,3 százalékos növekedést jelent.

A tavaly főzött sörből 15,2 millió hektoliter került a cseh piacra, ami 2,4 százalékos csökkenés. Kétéves növekedés után tavaly a cseh sörexport is 4,3 százalékos csökkenést mutatott, és 5,17 millió hektolitert tett ki. Ez a 2018-as szintnek felel meg – mutatott rá az elemzés. A cseh sör iránt a legnagyobb kereslet továbbra is Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban tapasztalható. A csehországi piacra került sör 31 százalékát fogyasztották el a vendéglőkben, másfél évtizede ez az arány még 51 százalékot tett ki.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240507_cseh-sorfogyasztas-tortenelmi-melypont#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …