2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Több ezren tiltakoznak amiatt, mert egy 270 lakásos társasházat építenének a gazdagréti Madárhegyre

Hirdetés

Több ezren tiltakoznak amiatt, mert egy 270 lakásos társasházat építenének a gazdagréti Madárhegyre

Már több mint háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben egy XI. kerületi 20 ezer négyzetméteres zöldterület beépítése ellen tiltakoznak. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a magántulajdonban lévő telken egy 270 lakásos társasházat húznának fel – írja az RTL.

Amellett, hogy aláírást gyűjtenek, a lakók a napokban a rendőrséget is kihívták, mert szerintük szabálytalanul irtották a növényzetet a telken. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a magántulajdonban lévő területen a tulajdonos megbízásából végeztek tereprendezési munkálatokat, de fákat nem vágtak ki, így rendőrségi eljárás nem indult. Hozzátették, a keletkezett iratokat elküldik az helyi önkormányzatnak, hogy eldönthessék, a tereprendezés a rendeleteknek megfelelően zajlott-e le.

Mindent meg fogunk tenni, hogy ne építhessék be ezt a zöldterületet, részben ez hűti le ugyanis a környék klímáját 

Hirdetés

– nyilatkozta helyi tiltakozás egyik vezetője, Bodainé Klotz Adrienne. Szerinte klímaválság idején önmagában is elfogadhatatlan a növények irtása, az pedig különösen aggályos, hogy a madarak költési időszakában végezték. Hozzátette, az önkormányzat szerint építési engedély és hivatalos terv még nincsen, ezért is lepődtek meg, hogy már tereprendezési munkák kezdődtek.

Bár a lakók azt szeretnék, ha a helyi vagy a fővárosi önkormányzat kisajátítaná a területet, a szomszédos – jóval nagyobb – telkeket pedig védetté nyilvánítanák, Keller Zsolt, helyi önkormányzati képviselő szerint erre nem sok esély van, mert nem áll rendelkezésükre az a 4-5 milliárd forint, amire ehhez szükség lenne.

A politikus szerint jogilag sem tudják megakadályozni az építkezést, mert az engedélyeztetés már a kormányhivatalokhoz tartozik, változtatási tilalmat pedig csak egyszer lehet elrendelni 3 évre – ez utóbbi lehetőséggel már éltek egyszer 2020-ban. Ugyan a beépíthetőségi határt ismét le, de ez egyrészt nagyon hosszú jogi procedúrához vezetne, másrészt szintén kártérítési kötelezettséggel járna.

Keller Zsolt szerint egyébként a kerületi vezetés megállapodott a céggel, és eredetileg tervezett 450 lakás helyett 270 épül meg, 12,5 méter helyett csak 11 méteres lesz a társasház, növényekkel teli teteje lesz, a törvényben előírt lakásonkénti 1 parkolóhely helyett pedig másfelet telepítenek majd. A Bayer Construct azt is vállalta, hogy befizet az önkormányzatnak 150 millió forintnyi infrastrukturális hozzájárulást, valamint épít egy 1100 négyzetméteres játszóteret is, amelyet mindenki használhat majd. 

(Kiemelt képünk csak illusztráció.)

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20240530_gazdagret-madarhegy-epitkezes-tiltakozas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …