2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szlovákia is Kínával együtt vágna vasúti projektbe, de terítéken van több száz híd felújítása is

Hirdetés

Szlovákia is Kínával együtt vágna vasúti projektbe, de terítéken van több száz híd felújítása is

A Budapest–Belgrád vasútvonal után újabb kötöttpályás projektbe folyhat bele Kína a régióban. A Napunk című szlovák lap ugyanis arról ír, hogy Robert Fico kormányfő júniusban Kínába látogat, és utazásának egyik célja, hogy szlovákiai befektetési terveket kínáljon fel az ázsiai nagyhatalomnak.

Az egyik projekt a Komárom–Pozsony vasútvonal kétvágányúsítása lesz. Fico nem beszélt arról, hogy ennek mi lenne az anyagi vonzata, de a Szlovák Vasúttársaság korábban készített megvalósíthatósági tanulmányt. Ez két verzióval számolt: a legolcsóbb csak a legszükségesebb felújításokat tartalmazta, ez 18 millió euróba kerülne. A legdrágább változat már a vonal nagy részének kétvágányúsításával és a teljes vonal villamosításával számolt, ez a vasúttársaság szerint már 922 millió euróba kerülne.

A másik projekt, melyre Fico behívná Kínát, az állam által kezelt első osztályú és gyorsforgalmi utakon, valamint autópályákon található 500 közúti híd rekonstrukciója. Az InfoStart szerint a szlovákiai hidak közel 80 százaléka nincs megfelelő műszaki állapotban, az államnak viszont nincs pénze a felújításukra. A lap szerint Fico olyan partnereket keres, akik elvégzik a munkát, cserébe az állam 30 éven keresztül törlesztené a költségeket.

Hirdetés

„Számomra az Európai Unió kimerült a forrásaiból. Nekünk Kínával és más országokkal kell tárgyalnunk. Nagy látogatásra készülök Kínába, és nagy tervekről tárgyalunk majd”

– indokolta kínai útját Fico, majd hozzátette: „Bízom benne, hogy sikeres lesz a látogatás Szlovákia számára, és találunk olyan projekteket, amelyeket hosszú távon kínai befektetők finanszíroznak majd, mert Európában fokozatosan kiürül a befektetők listája.”

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240429_szlovakia-kina-vasutepites-hidfelujitas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …