2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szeptembertől bankkártya helyett fizethetünk QR-kóddal

Hirdetés

Szeptembertől bankkártya helyett fizethetünk QR-kóddal

Qvik néven, szeptemberben indítja az azonnali fizetési rendszer új eszközét a Magyar Nemzeti Bank – erről a Portfoliónak beszélt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a boltban egy pénztárgép vagy egy bankkártyaterminál monitorján megjelenik egy QR-kód, ha ezt a mobillal beolvassuk, azzal egyben fizetni is tudunk. A lehetőség nemcsak a boltokban, hanem az internetes felületeken is elérhető lesz majd – mondta el Virág.

Az alelnök kiemelte: a megoldás nemcsak a vásárlóknak jelent könnyebbséget, hanem a kereskedőknek is, mivel a kártyahasználatnak magasak a díjai, drága a kereskedőknek, különösen a kis- és közepes vállalkozásoknak. Az új fejlesztés így Virág szerint alternatívája és versenytársa is lehet a kártyás fizetésnek, különösen, hogy „az árazása is versenyképes lesz”.

Ki kell emelni ebben a kérdésben az MNB és a kormány közötti kulcsfontosságú együttműködést, amelynek köszönhetően az Országgyűlés törvényben mondta ki, hogy a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások igénybevétele kapcsán. Ráadásul

Hirdetés

ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, vagyis teljes mértékben ingyenesek a fogyasztók számára.

A kereskedők, szolgáltatók és számlakibocsátók számára a legnagyobb előny az árazási oldalon keresendő. A qviktranzakciók lebonyolításában részt vevő hazai, MNB-tulajdonban lévő infrastruktúrának messze alacsonyabb jövedelmezőségi céljai vannak, mint a globális szereplőknek, valamint a hazai rendszer miatt nem szükséges globális módon összehangolni az elszámolási és kiegyenlítési mechanizmusokat. Ez összességében jelentősen kedvezőbb díjazású elektronikus elfogadói szolgáltatások kialakítását eredményezi.

A qvik használata különösen előnyös lehet a kkv méretű vállalkozásoknak, akik ma a legtöbbet fizetik az elektronikus elfogadói megoldásokért, hiszen rosszabb az alkupozíciójuk az elfogadást biztosító bankokkal szemben, mint a nagy multinacionális kereskedelmi láncoknak. Ezenfelül az is nagy előny számukra, hogy míg a qvikalapú fizetések ellenértékét azonnal megkapják, addig például a kártyás fizetések ellenértékéhez jellemzően egy-két nappal, hétvégi vásárlásoknál akár négy nappal később juthatnak hozzá.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240611_szeptembertol-bankkartya-helyett-fizethetunk-qr-koddal#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …