2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Sokan ki fognak maradni az otthonfelújítási támogatásból, de számukra is lenne lehetőség

Hirdetés

Sokan ki fognak maradni az otthonfelújítási támogatásból, de számukra is lenne lehetőség

Az állami otthonfelújítási támogatás várhatóan 20-30 ezer háztartást fog elérni, ám Magyarországon évi 100-130 ezer ingatlan felújítására lenne szükség. Vagyis sokan ki fognak maradni a programból – emlékeztet cikkében a Másfélfok.hu.

A mélyfelújítás (fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, szigetelés) elengedhetetlen a megfelelő energetikai állapot eléréséhez, azonban a költségei rendkívül magasak: egy átlagos családi ház esetében akár a 11-12 millió forintot is elérhetik, ezt az összeget kevés háztartás tudja önállóan előteremteni.

Mivel a legtöbb háztartás önállóan képtelen megbirkózni a feladattal, a rendelkezésre álló állami (uniós) forrás pedig erősen korlátozott, a háztartásokból szerveződő lakossági-, közösségienergia-kezdeményezésekben nagyon nagy lehetőségek rejlenek – figyelmeztet az elemzés.

Hirdetés

Színes ábrán mutatja a minisztérium, mit kell tudni az Otthonfelújítási Programról

Hol mennyi támogatást lehet igényelni, pontosan mit lehet finanszírozni és mikortól. Egy ábrán a legfontosabb tudnivalók az Otthonfelújítási Programról.

A közösségienergia-kezdeményezések egyik formáját képviselik az energiaszövetkezetek (szövetkezeti formában működő energiaszolgáltatók). Beágyazottságuk révén ösztönözhetik az energiatakarékosságot és a felújításokat, sokrétűségük miatt pedig lehetővé tehetik az ilyen beruházásokkal járó különböző feladatok (szaktudás, bürokrácia, pénzügyek, felújítási munkák) megosztását, elősegítve a könnyebb és gyorsabb kivitelezést.

Ha nem vagyunk sem energiaszövetkezet, sem más közösségienergia-kezdeményezés tagjai, de tenni szeretnék épületeink energiahatékonyságáért, a beruházás költségeit közösségi finanszírozás útján is előteremthetjük. Ha a szomszédság tagjai saját, kisebb összegű megtakarításaikból egy közös pénzügyi alapot hoznak létre, abból – közös megegyezés szerint – kedvezményes közösségi hitelek útján finanszírozni tudják a kisebb-nagyobb energiahatékonysági beruházásaikat.

Itt az első kalkulátor az otthonfelújítási támogatásról, amivel azonnal ellenőrizhető a jogosultság!

2024. június 3-án indul az új otthonfelújítási program, amit óriási érdeklődés övez. Mivel a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret várhatóan csak 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elég, mindenki igyekszik előre felkészülni, hogy minél hamarabb beadhassa majd az igénylését. A Bankmonitor elkészítette az első olyan kalkulátort, amivel bárki ellenőrizheti, jogosult-e az akár 6 millió forintos támogatásra.

Magyarországon az ilyen közösségi kezdeményezések nem elterjedtek, de mutatóba akad már néhány. Például az Energiahatékony Wekerle, amely a Wekerletelep rossz hatékonyságú épületeinek felújítását tűzte ki céljául.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240528_sokan-ki-fognak-maradni-az-otthonfelujitasi-tamogatasbol-de-szamukra-is-lenne-lehetoseg#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …