2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Parragh László: „Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez kifogyott”

Hirdetés

Parragh László: „Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez kifogyott”

Ami rendelkezésére áll a magyar gazdaságnak, az „a víz, illetve az emberi erőforrás, a humán tőke” – fejtette ki álláspontját Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, az akkumulátorgyártás felfuttatásáról, annak vonzatairól, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Parragh a munkaerőhiánnyal kapcsolatban elismerte, hogy a munkaerő importja elkerülhetetlen: „Kétségtelen, hogy láthatóan fogy a munkaerő, ahogyan a korosztályok idősödnek, egyre kevesebb munkavállalóval kell számolnunk” – kezdte. Majd hozzátette:

„Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott, a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban.”

Hirdetés

Kevés esélyt lát viszont arra, hogy a nyugaton dolgozó magyarok százezreit haza lehetne csábítani, mert ha itthon 10-20 százalékkal emelkedik a bér, „akkor az osztrákok is emelnek” – mondta. Magyarország, amely a közepes jövedelmű országok csapdájának tüneteit mutatja, épp az olcsóbb fizetéseket kínálhatja előnyként a külföldi beruházóknak. Így maradnak az alacsonyabb fizetések és az egyre több importált munkás – fejtette ki Parragh.

„Lehet olyan álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, meg hasonlók, de a realitásból kell kiindulni, és ahhoz kell igazodni.”

„Nem az a valós veszély, hogy mikor érjük utol Ausztriát, hanem az igazi kockázat az, ha Románia előzi meg Magyarországot”

– az MKIK elnöke vélhetően arra utalt, hogy ez utóbbi már több fontos gazdasági mutatóban meg is történt.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240514_parragh-laszlo-az-idealis-a-feher-boru-kereszteny-kulturaju-europai-gondolkodasu-munkaero-importja-lenne-de-hat-ez-is-kifogyott#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …