2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Oda a magyar szuverenitás, a kormány nem béklyózhatja a GVH-t

Hirdetés

Oda a magyar szuverenitás, a kormány nem béklyózhatja a GVH-t

Megnyerte a közigazgatási pert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellen Ilyés Márton korábbi momentumos politikus és két polgármesterjelölt társa: a hivatal köteles vizsgálatot lefolytatni a Vodafone 4iG általi felvásárlása ügyében.

A GVH ugyan magától sem látta szükségesnek a vizsgálat lefolytatását annak idején, ám erre lehetősége sem lett volna, a kormány ugyanis nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az ügyletet. Márpedig 2013 óta a GVH nem vizsgálhatja az ilyen ügyleteket.

E tekintetben fontos változás, hogy két francia kábeltévés cég összeolvadása ügyében egy új, precedensértékű ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága – írja cikkében a Szabad Európa. A francia szabályok miatt nem kellett előzetesen vizsgálnia az ügyet a helyi versenyhivatalnak, de az uniós bíróság kimondta, hogy ha utólag felmerül a piaci erőfölénnyel való visszaélés, akkor utólagosan vizsgálható maga a felvásárlás is.

Hirdetés

Még akkor is, ha az állam esetleg valami más szabállyal korábban kivette az ügyet a fúziókontroll intézménye alól. Ekkor a helyi kivételező szabályoktól független uniós szabályok alapján kell elvégezni. A precedensre hivatkozva például a belga versenyhivatal már áprilisban elkezdett utólag vizsgálódni egy nagyobb léptékű belgiumi iparági ügyben.

A Vodafone-ügylet kapcsán minimum felvethető, hogy indokolt a versenyjogi vizsgálat, Ilyés összesítése szerint a 4iG 117 településen lényegében monopolpozícióba került a vezetékes telekommunikációs piacon. Ebbe olyan nagyobb városok is beletartoznak, mint Dunaújváros, Veszprém, Gödöllő vagy Vác, összesen nagyjából háromszázezer vezetékes előfizetőt hátrányosan érintve.

A kormány évek óta előszeretettel minősít nemzetstratégiai jelentőségűvé különféle ügyleteket, az uniós döntés nyomán ezeket most mind vizsgálhatja a GHV. Ha akarja, vagy ha közigazgatási perben hozott ítélet erre kötelezi.

Versenytorzító hagyományt folytat a kormány a nemzetstratégiai jelentőségű Vodafone-felvásárlással

Közel egy évtizede teremtette meg magának a lehetőséget az Orbán-kabinet arra, hogy közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítsen át sok milliárd forint értékű céges tranzakciókat, kizárva így az ügyletek vizsgálatából a Gazdasági Versenyhivatalt. A miniszterelnök az évek során rengeteg területen intézkedett így – felidézzük a legemlékezetesebb GVH-elpöcköléseket.

A GVH saját kezdeményezésére nem kíván korábban nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített ügyletekben vizsgálatot indítani – közölte a Szabad Európával a hivatal.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240528_oda-a-magyar-szuverenitas-a-kormany-nem-beklyozhatja-a-gvh-t#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …