2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megvan, ki lesz a következő magyar űrhajós

Hirdetés

Megvan, ki lesz a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten minisztériuma közleménye alapján. A döntést a szakértői bizottság hozta, és végleges.

A miniszter éppen az európai uniós külügyi tanács brüsszeli ülésére indult, amikor a bejelentést tette, ami során beszélt arról, hogy 44 éve jutott ki az űrbe az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, és a kormány kutatóűrhajós programjának célja, hogy segítse a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését. A küldetésre 240-en jelentkeztek, akik közül egy összetett folyamat során a szakértők kiválasztottak négy jelöltet. 

Kapu Tibor 32 éves fejlesztőmérnök, aki az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott, de pályája során a gyógyszeriparban illetve a Boschnál is dolgozott, ahol a többi között hibrid autók akkumulátorfejlesztésével foglalkozott.

Hirdetés

Cserényi Gyula 35 éves erősáramú villamosmérnök, aki az utolsó öt évben a Bosch hatvani ipartelep elektromos hálózatának biztonsági és üzemeltetési csoportvezetője volt, ahol 19 emberért és 20 megawattért felelt.

A négy jelölttel készült interjúnkat itt olvashatják:

Lehet-e holdkőzetből házat építeni a Holdon? – Interjú a magyar űrhajósjelöltekkel, akik közül a kiválasztott ezt is vizsgálja majd

Keményen dolgozik majd a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson, ahol olyan sűrűn követik egymást a kísérletek, hogy semmilyen hiba nem fér bele. A többi között azt is vizsgálják, hogyan reagál az űrbéli környezetre a szervezet, milyen gyógyszereket lehet fent bevetni – ami a robbanásszerűen fejlődő űrturizmus miatt lehet fontos.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az úrhajósoknak nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, próbára teszik mind fizikai, mind mentális állóképességüket. Például szinte végig egy helyben kell kibírniuk azt a 48 órás utat, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik egy kapszulában.

A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat végzi kiképzésük utolsó fázisát. 

A még az utolsó pillanatig versenyben lévő másik két jelölt a földi támogató egység vezető munkatársaként fogja segíteni a misszió munkáját. Szijjártó Péter gratulált a kiválasztottaknak.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240527_uj-magyar-urhajos-kapu-tibor-tartalek-cserenyi-gyula-urkutatas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …