2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Meglepő hírek érkeztek, nagyot hajrázott a forint

Hirdetés

Meglepő hírek érkeztek, nagyot hajrázott a forint

A hetet a forint az euróval szemben a 392-es szint fölött kezdte, ahonnan hétfőn kismértékben erősödött, 391-ig.

 Érdemi erősödést a kedden megjelenő kedvező GDP-adat hozott

Hirdetés

– jelezte az Indexnek Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője. A magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben meghaladta az elemzői várakozásokat, negyedéves alapon 0,8, míg éves alapon 1,7 százalékkal nőtt a GDP, vagyis a kilábalás a vártnál gyorsabban megy végbe.

Németországból és Amerikából is érkezett erősítés

A szakértő rámutatott, hogy kedden a délelőtt folyamán kedvező hírek érkeztek az eurózónából is: az infláció a várakozásoknak megfelelően 2,4 százalékon alakult, miközben a gazdasági teljesítmény kedvezőbb volt a piaci várakozásoknál, negyedéves alapon 0,1 helyett 0,3 százalékkal nőtt az euróövezet gazdasága. Azaz nemcsak mi, hanem legnagyobb felvevőpiacunk is felülmúlta év elején a várakozásokat.

A forint ennek hírére megpróbálkozott a 390-es szint áttörésével.

A kedvező hangulat ellenére ez kedden még nem sikerült. Szerdán itthon és az EU-ban ünnepnap volt, viszont ülésezett a Fed, amelynek kamatdöntése volt a fókuszban. A piaci konszenzusnak megfelelően az irányadó kamatszintek tartását jelentette be az amerikai jegybank.

A döntést követő sajtótájékoztatón a jegybankelnök pozitív hangvételű üzeneteket fogalmazott meg – többek között eloszlatta a további kamatemeléssel kapcsolatos félelmeket –, így a dollár ismét gyengülni kezdett, ami közvetetten segítette a forint felértékelődését is

– világított rá Cserép Máté, az MBH Elemzési Centrum munkatársa. Hozzáfűzte, hogy csütörtökön az OECD 2,9 százalékról 3,1 százalékra emelte a 2024-es globális gazdaság növekedési kilátását, Magyarország esetén pedig 2,1 százalékra növelte az idei és 2,8 százalékra a 2025-ös reál-GDP növekedési kilátásait.

A forint ereje csütörtökön is kitartott, támogatta azt a cseh jegybank 50 bázispontos kamatcsökkentése is, bár 389 alá csak rövid ideig tudott erősödni az árfolyam

– erre Molnár Dániel világított rá. Pénteken is összességében 390 alatt alakult a jegyzés, fordulatot csak a délutáni amerikai munkaerőpiaci adatok hoztak, amelyek a forintot is egy időre 389 alá erősítették az euróval szemben. Estére azonban némi gyengülést követően 389 fölött végezte a kereskedést a magyar deviza. „Folyamatosan erősödött a forint a héten, az euró-forint árfolyama a 393-as szintről 389 alá, míg a dollár-forint jegyzése 367-ről 360 közelébe süllyedt” – összegezte a magyar fizetőeszköz heti teljesítményét Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

EURHUF 2024-05-04 12-55-36.png

Így mozoghat a forint a jövő héten

A jövő héten adatdömping érkezik a KSH részéről, az elemzők pontokba szedték, ezek közül melyek a legfontosabbak a forint szempontjából:

  • Hétfőn reggel érkezik a márciusi külkereskedelmi mérleg előzetes adata,
  • kedden a márciusi kiskereskedelmi forgalom,
  • szerdán a márciusi ipari termelési adat,
  • majd pénteken a legfontosabb, az áprilisi inflációs adatsort teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Ezek mind befolyásolhatják a forint mozgását. A március közepéig tartó forintgyengülést a 400-nál húzódó erős szint állította meg, és azóta több hullámban erősödés bontakozott ki.

388 forint egy erős támasz, ha sikerülne a szint alá kerülnie az árfolyamnak, akkor egy újabb erősödő hullám következhetne, és megnyílna a tér a 382-es támaszig

– jelezte lapunknak Rácz Balázs, az MBH Befektetési Bank részvényelemzője. Varga Zoltán szerint az

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/05/forint-euro-dollar-tozsde-bux-gdp/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …