2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Megerősítette a magyar hitelbesorolást az S&P

Hirdetés

Megerősítette a magyar hitelbesorolást az S&P

Megerősítette Magyarország hitelbesorolását a Standard and Poor’s. A hitelminősítő péntek este, piaczárás után kiadott soros értékelésében fenntartotta a magyar hosszú és rövid lejáratú, deviza és forint államadósság BBB-/A-3′ befektetésre ajánlott szintjét, ahogy a mellérendelt stabil kilátást is. Az S&P utoljára 2023 januárjában módosította a magyar besorolást, akkor egy fokozattal minősítette le az országot, amely így mindössze egy szinttel van a bóvli fölött.

Mostani indoklásában a hitelminősítő arról írt, hogy 2024-ben az ország költségvetési helyzetére komoly nyomást gyakorolnak a magas kamatok, a várttól elmaradó áfabevételek és a büdzsén kívüli tényezők, 2025-től azonban beindulhat a konszolidáció, amelyet a gazdasági fellendülés, az alacsonyabb hitelköltségek és energiaszámlák is segítik majd. Kiemelték azt is, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az infláció és a folyó fizetési mérleg többletet produkált 2023-ban, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank csökkenteni tudta az alapkamatot.

A hitelminősítő erre az évre 2,2 százalékos növekedést vár, ebben része lesz a belső kereslet erősödésének, amely a második félévben, a kamatok csökkenésével és a reálbérek növekedésével vesz igazán komoly lendületet. Negatív kockázatként nevezték meg ugyanakkor a gyengülő külső keresletet, különösen Németország részéről, ami a magyar áruk legfontosabb exportpiaca. Kiemelték azt is, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberi döntése nyomán elindulhattak az uniós pénzek, amit ugyan az Európai Parlament megtámadott, ennek ellenére valószínűtlennek tartják a felszabadított, csaknem 13 milliárd euró újbóli zárolását.

Hirdetés

Politikai kockázatként említették ugyanakkor azt, hogy továbbra is igen magas az orosz energiától való függés, illetve kiemelték, hogy a rendeleti kormányzás kevésbé kiszámíthatóvá teszi a politikai döntéseket.

Bár fellendülésről beszélnek, prognózisuk azért nem említ olyan kiugró GDP-növekedést a következő évekre sem: 2025-ben 3,1, 2026-ban 2,9, 2027-ben pedig 2,5 százalékos bővüléssel számolnak.

Ami az ország költségvetési egyensúlyát illeti, a 2027-ig tartó időszakra átlagosan 4,2 százalékos hiánnyal számolnak, ezen belül idén 5,2, jövőre 4,2, 2026-ban 3,7, 2027-ben pedig 3,3 százalékos lehet a deficit – vagyis a középtávú pálya végére sem tudja teljesíteni az ország az EU által elvárt 3 százalékos szintet. Az államadósság sem csökkent 75 százalék alá (itt az unió elvárása a GDP 60 százaléka lenne).

A felemás képhez képest a Nemzetgazdasági Minisztérium győzelmi jelentésben értékelte a hitelminősítő döntését, és a kritikák helyett inkább azt emelték ki, hogy a kormány célja azt, hogy 2030-ra az ország elérje az EU fejlettségi átlagának 90 százalékát.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240426_megerositette-a-magyar-hitelbesorolast-az-sp#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …