2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Még el sem kezdődött a soros elnökség, Szijjártó Péter máris lépett

Hirdetés

Még el sem kezdődött a soros elnökség, Szijjártó Péter máris lépett

A tárcavezető a Türk Államok Szervezetének főtitkárával, Kubanicsbek Ömüralijevvel találkozott, majd a közösen megtartott sajtótájékoztatón közölte, hogy Magyarország különös jelentőséget tulajdonít a TÁSZ-ban betöltött megfigyelői pozíciójának, mivel napjaink geopolitikai változásai, kihívásai nagyban megnövelték Közép-Ázsia és a türk világ jelentőségét.

Kifejtette, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elfogadott szankciók miatt új kelet–nyugati irányú kereskedelmi útvonalak jöttek, jönnek létre, a térség pedig alternatív energiaforrásokat kínál, és az ott található országok gazdasági fejlődése is új dinamikát kapott.

Majd kiemelte, hogy az Európai Unió is sokat profitálhat abból, ha intenzívebbé teszi együttműködését a türk államokkal, ez jelentősen hozzájárulhatna a közösség versenyképességének fejlesztéséhez is.

Hirdetés

Ezért Magyarország az elnökségi időszaka során az Európai Unió és a Türk Államok Szervezete közötti együttműködést intenzívebbé kívánja tenni. Az erről szóló megállapodást és menetrendet itt néhány perce alá is írtuk

– jelentette be.

Több mint duplájára nőtt a kereskedelmi forgalom 2010 óta

Szijjártó Péter tudatta, hogy Magyarország idejében felismerte Közép-Ázsia és a türk világ jelentőségét, aminek csalhatatlan jele, hogy az érintett államokkal 2010 óta több mint duplájára nőtt a kereskedelmi forgalom, amelynek értéke tavaly először meghaladta az ötmilliárd dollárt.

Arra is kitért, hogy az emberek közötti kapcsolatok fejlesztése fontos alapja az együttműködésnek, így Magyarországon évente összesen 1040 hallgató tanulhat ösztöndíjjal a TÁSZ tagországaiból. Ezen helyekre idén több mint 5100-an jelentkeztek, ami jól mutatja a program népszerűségét.

Üdvözölte, hogy e hét pénteken létrejön a Türk Államok Szervezetének befektetési alapja, amelyhez a magyar kormány a korábbi vállalásának megfelelően százmillió dollárral hozzá fog járulni.

A világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságú térségéről beszélünk, s Magyarország nagy lehetőséget kap azáltal, hogy belép ebbe a befektetési alapba, hogy részt vegyen a régió fejlődésében, illetve újabb forrásokat vonjon be a magyar gazdaság növekedésének támogatása érdekében

– mondta.

Rámutatott, hogy a TÁSZ európai székhelye Budapesten található, illetve a szervezet itt működteti az Aszálymegelőzési Intézetét, amelynek a szakmai munkáját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem végzi. Majd közölte, ez lehetőséget nyújt arra, hogy a magyar vízipari és mezőgazdasági technológiákat Közép-Ázsiában hasznosítani lehessen, ugyanis számos ilyen kihívással néznek szembe a régió országai.

A magyar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/14/szijjarto-peter-europai-unio-turk-allamok-szervezete-egyuttmukodes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A cementiparon túl jó az együttműködés a német vállalatokkal

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának (Ost Ausschuss) …