2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Magyarországra jön az uniós biztos, hogy megnézze a határkerítést

Hirdetés

Magyarországra jön az uniós biztos, hogy megnézze a határkerítést

Elfogadta az uniós költségvetési biztos, Johannes Hahn Varga Mihály meghívását, így június második felében Magyarországra látogat – tudta meg az Index. A pénzügyminiszter még decemberben írt levelet Hahnnak, amelyben azt kérte, az Európai Unió járuljon hozzá nagyobb mértékben a határvédelmi kiadásokhoz. 

Varga akkor azt írta, a “fokozódó migrációs nyomás” miatt Magyarország a bevándorlási válság kezdete óta 1,6 milliárd eurót költött el az ország déli, egyben a schengeni övezet határának megerősítésére. Tavaly ősszel több esetben az ország belső területein, köztük Budapesten is a korábbinál nagyobb számban tartóztattak fel bevándorlókat a hatóságok.  

Idén azonban a rendőrségi statisztikák szerint összesen 1161 esetben intézkedtek illegális bevándorlókkal szemben a hatóságok. Összehasonlításképp: tavaly az év utolsó néhány hetét leszámítva – amikor hirtelen gyakorlatilag lenullázódott az ilyen esetek száma a statisztikában – minden héten több ezer intézkedést regisztráltak. 

Hirdetés

Mi történt, hogy százával fogják el Budapesten a magukat töröknek valló migránsokat?

Három olyan esetre is fény derült az elmúlt hetekben Budapesten, amikor egyszerre több tucat illegális bevándorlót tartóztatott fel a rendőrség. Ezek közül kettő a legbelsőbb kerületekben, egy pedig a miniszterelnök házától nem messze volt. A statisztikák is megugró számokat mutatnak, a három nyári hónap alatt összesen 81 embert kaptak el a fővárosban, szeptemberben ez a szám már 360 volt.

„Kezd kínos lenni Brüsszelben is, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét” – értékelte most az Indexnek Varga Mihály azt, hogy Johannes Hahn a déli határhoz látogat. „Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadásaink meghaladják a 700 milliárd forintot – miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka” – tette hozzá a pénzügyminiszter, aki szerint a költségvetési biztos látogatása az első lépés abba az irányba, hogy az EU nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből. 

Varga elismételte a csütörtöki kormányinfón, majd Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában hangoztatott kormányzati álláspontot is, miszerint “képtelenség, hogy napi 6 millió forinttal büntessék hazánkat azért, mert védjük Európát, és nem fogadunk be migránsokat”. A miniszterelnök erről egyenesen azt mondta, hogy miközben a magyar katonák védik az uniót a migrációtól, “még hátba is lövik Brüsszelből”. 

Ezzel szemben nem arról van szó, hogy a határkerítés miatt büntetnék Magyarországot, a fent említett bírságot azért kell megfizetnünk, mert az Európai Bíróság 2020 decemberében hozott egy ítéletet, amelyben megállapította, hogy az akkori magyar menekültügyi rendszer számos ponton sérti az uniós jogot, a jogvitában az összes magyar érvet elutasították. Az ügyről itt írtunk bővebben:  

Nem a határkerítés miatt kell fizetnie Magyarországnak, hanem mert nem tart be egy bírósági ítéletet

Június 13-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság egy olyan ügyben, amely arról szól, hogy Magyarország nem hajtott végre egy korábbi bírósági ítéletet, és ezért pénzbüntetéssel sújtható. A magyar kormányzati kommunikáció az elmúlt pár napban beleerősített, és ezen ügy kapcsán arról beszélnek, hogy a határkerítés miatt akarják büntetni a magyarokat.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240526_hatarkerites-johannes-hahn-unios-biztos-varga-mihaly#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …