2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Keményen beleálltak a boltosok: ezért drága az élelmiszer

Hirdetés

Keményen beleálltak a boltosok: ezért drága az élelmiszer

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai elkötelezettek a magyar piac iránt, hosszú távon tervezik üzletpolitikájukat. Készek együttműködni a kormánnyal az infláció letörése érdekében a tervezett rendeletalkotások során, így az új akciós árszabályozásban is. Az OKSZ már április 24-én kezdeményezte a személyes egyeztetést Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternél – emlékeztetett közleményében a kereskedelmi szövetség.  A találkozóra végül a hosszú hétvége után, kedden került sor, közösen a kereskedelempolitikát irányító Agrárminisztérium (AM) vezetőivel.

Jönnek a kötelező akciók

Erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) is beszámolt, kiemelve, hogy már számos intézkedés született annak érdekében, hogy az év végére újra egy számjegyű legyen az infláció, ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, milyen további lépések járulhatnak hozzá az árak letöréséhez. Ennek szellemében döntöttek legutóbb a heti rendszerességű kötelező akciózásról, amely június 1-től szeptember 30-ig tart majd.

Konstruktív és előremutató tárgyalásról számolt be az Indexnek Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára, aki Nagy Márton mellett Nobilis Mártonnal, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárral is egy asztalhoz ült. Kifejtette lapunknak, hogy konkrét javaslatokkal érkeztek az egyeztetésre. Minden, a kereskedelmi láncok által vitatott pont tekintetében megnyugtató válaszokat kaptunk, amelyek reményeik szerint be is épülnek a készülőben lévő végleges rendeletbe.

Nagy és Nobilis az MNKSZ főtitkárán kívül beszélt még a CBA, a Reál, az Ecofamily, az ÁFEOSZ-COOP képviselőivel, valamint Vámos Györggyel, aki az OKSZ főtitkáraként olyan bolthálózatokat képvisel, mint

Hirdetés

  • az Aldi,
  • az Auchan,
  • a Lidl,
  • a Penny,
  • a SPAR
  • és a Tesco.

A GFM beszámolója szerint Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az együttműködésre, a piaci és állami szereplőkkel való folyamatos egyeztetésekre, így a kötelező akciózás szabályai a partnerek javaslatait is figyelembe véve öltenek majd végleges formát. Az más kérdés, hogy a szakma képviselői gyakran épp a diskurzust hiányolják a döntések előkészítésének szakaszában. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/03/inflacio-dragulas-elelmiszer-kereskedelem-nagy-marton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …