2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Jön a pénz Brüsszelből? Megtudtuk, mi vár ránk szeptembertől

Jön a pénz Brüsszelből? Megtudtuk, mi vár ránk szeptembertől

Ahogy diplomáciai berkekben mondani szokás, augusztusban a fű se nő Brüsszelben, a nyári szabadságolások után szeptemberben viszont folytatódik a nagyüzem az uniós intézményrendszerben. Ez egyben azt is jelenti, hogy folytatódik az öltönyös-nyakkendős háború a Magyarországnak járó uniós forrásokért. Mint a jól ismert reklámszlogenben: bizonyíték kell, nem ígéret, most már valóban haza kell hozni a 2021–2027-es ciklus támogatásait (MMF), illetve a helyreállítási alapból (RRF) elérhető pénzeket.

Hatalmas a tét a brüsszeli tárgyalásokon

 Az előbbi jóval nagyobb kupac: 2027 végéig mintegy 14 ezer milliárd forint állhat rendelkezésre a nemzeti önrésszel, azaz a hazai társfinanszírozással együtt. De azért a helyreállítási forrásokért is megéri lehajolni: hozzávetőleg 2300 milliárd forint az a tétel. Ennek az összegnek a 48 százalékát olyan programok finanszírozására szükséges fordítani, amelyek segítik a klíma- és energiapolitikai célok elérését. További 30 százalék pedig a digitális infrastruktúra, a digitális közszolgáltatások és a vállalatok digitális átmenetét hivatott előmozdítani.

A 2021–2027-es programozási időszak 14 ezer milliárd forintos elméleti plafonja mögött pedig az áll, hogy bő 4000 milliárdot már korábban jóváhagytak agrár- és vidékfejlesztési célokra,

ehhez jön hozzá további 9-10 ezer milliárd forintnyi forrás a többi operatív programon keresztül. Ezt összegszerűen a devizapiac is befolyásolja, hiszen a támogatás euróban érkezik, azt ugyanakkor forintban használják fel a különböző beruházásokra. A fejlesztéspolitikai intézményrendszer viszont nem tévesztendő össze egy pénzváltóval, egyelőre a jelenleg alkalmazott 375 forintos tervezési árfolyam az irányadó kurzus.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/28/europai-unio-brusszel-fejlesztespolitika-magyarorszag-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabbá válik, és ezen elvek mentén születnek meg …