2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Felemás hitelboom: kevesen vesznek fel hitelt, ők viszont sokat

Hirdetés

Felemás hitelboom: kevesen vesznek fel hitelt, ők viszont sokat

Beindult a lakáshitelezés: 2024 márciusában a pénzintézetek 97,8 milliárd forint értékű lakáshitelt tudtak kihelyezni. Ez 21 hónapos csúcsnak számít, ennél komolyabb összeget utoljára 2022 júniusában vettek fel a magyar családok – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikáiból. Éves összevetésben nem igazán érdemes az idei adatokat értelmezni, hiszen tavaly márciusban épphogy csak túl voltunk a hitelezési mélyponton – így nem mérvadó hír, hogy a most márciusban a bankok által folyósított hitelösszeg közel két és félszerese volt az egy évvel korábbinak.

A folyósított összeg tekintetében az első negyedéves adatok is kedvezőnek tűnnek: az idei első három hónapban a háztartások által felvett 265 milliárd forintnál több hitelre egyedül 2022 elején szerződtek eddig a családok – akkor az MNB Zöld Otthon Hitelprogramjának köszönhetően 350 milliárd forintot közelítette a folyósítás. A mostani rekordösszeget ugyanakkor nem igazán fair összevetni a 2021-es 233, pláne nem a 2020-as 243 milliárd forinttal, hiszen az elmúlt hónapok magas inflációja a hitelezésben, a pénz jelenértékében is megjelenik.

A szerződések száma visszafogottan emelkedik

Arra, hogy még nincs itt az ideje a pezsgőbontásnak, ennél is komolyabban figyelmeztet, hogy bár a folyósítások összege komolyan felfutott, a kereslet igazából még nem tért vissza: idén márciusban 5927 lakáshitel-szerződés köttetett. Ez ugyanis csak 37 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi kontraktusok számát, sőt a legfrissebb adat az idén januári szerződésszámhoz képest elmaradást is mutat. Az MNB 2017-ig visszanyúló statisztikáiban a 2022. október és 2023. december közötti inflációs és magas kamatokkal sújtott időszakot leszámítva nem találunk olyan 3 hónapot, amikor folyamatosan hatezer alatt maradt a lakáshitel-szerződések száma.

Hirdetés

Ha az első negyedévben megkötött 17 384 szerződést nézzük, akkor az látható, hogy egyedül 2023 azonos időszakában volt kisebb érdeklődés a bankoknál lakáshitelek iránt, 2018 és 2022 között minden évben meghaladta a húszezret az év első három hónapjában megkötött szerződések száma.

Tényleg a támogatott hitelek adták a támaszt?

Az elmúlt héten sokakat meglepett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakáshitelezési összefoglalója, amely szerint az elmúlt évben a lakáshitel-állomány az állami támogatású hitelezés hatására bővült. A KSH mindezt annak fényében látta igazoltnak, hogy 2023 végén az államilag a támogatott lakáshitelek állománya 7,1 a támogatás nélkülieké pedig csak 0,3 százalékkal haladta meg az előző évi szinteket.

Az értetlenséget az okozta, hogy 2023-ban az MNB adatai szerint a teljes lakáshitelezés földbeállt: a bankok kevesebb mint 595 milliárd forint értékű lakáshitelre tudtak szerződni ügyfeleikkel, amely több mint 50 százalékkal múlta alul a 2022-es (egyébként több, mint egy évtized után először visszaesést jelző) adatokat. A teljes állományon belül ugyanakkor a piaci lakáshitel-állomány „csak” harmadával esett vissza,

államilag támogatott lakáshitelből ugyanakkor a 2022-es szintnél 72 százalékkal kisebb összeg, 126,5 milliárd forint került kihelyezésre. Ennél kevesebb támogatott hitelt utoljára 2019-ben vettek fel a családok.

A KSH adataiban persze van igazság, hiszen ott az év végi állományokat hasonlították össze. Márpedig ebben a tekintetben komoly súllyal esik a latba, hogy az elmúlt 5 évben felfutott támogatott hitelek lejárati ideje még messze van. Ezzel szemben a piaci hitelek folyamatosan járnak le, s a bizonytalan gazdasági környezetben – a kamatok emelkedésétől tartva – sokan döntenek azok előtörlesztése mellett. Ennek köszönhetően tavaly több hónapban is nettó lakáshitel-törlesztő volt a lakosság, azaz a törlesztések összege meghaladta a felvett új hitelek összegét. Összességében ezért bővült a támogatottnál kisebb mértékben a piaci lakáshitel állomány 2023-ban.

Idén a csok plusz átírja a trendeket

Furcsamód a KSH megállapítása sokkalta helyénvalóbbnak tetszik a 2024-es adatokat látva. Idén márciusban ugyanis a már említett, közel 98 milliárd forintos lakáshitel-kihelyezés 29,2 százalékát, 28,5 milliárd forintot a támogatott hitelek, döntő részben a csok plusz hozott a konyhára. Az év első három hónapjában a támogatott lakáshitelek aránya 25,9 százalékot tett ki, ennél 2017 óta csak a már említett 2022-es Zöld Otthonos év indulása mutatott magasabb értéket. Az adatok összecsengenek Hornung Ágnes családügyi államtitkár Indexnek adott interjújában elmondott adatokkal: a szakember arról <a href="//index.hu/gazdasag/2024/05/02/minden-tervet-felulir-ez-a-csaladpolitikai-intezkedes/" id="hyperlink_7ed5d7e404086b990f2b62f5cd707c67" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/05/lakashitel-csok-mnb-ksh-hitelpiac-hitelkamat-bank-hitel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …