2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Európai fegyveróriássá válhat a háború hullámait meglovagló Rheinmetall

Hirdetés

Európai fegyveróriássá válhat a háború hullámait meglovagló Rheinmetall

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége – írja az Infostart. Armin Papperger, a düsseldorfi cég vezetője a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a cég „nagy darabot” hasítana a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából, amelyet Olaf Scholz kormánya az ukrajnai háború kitörése után fogadott el.

Nem kizárt, hogy az év végéig 30–40 milliárd euró érkezik a céghez a különleges alapból

– számolt be Armin Papperger utalva a légvédelemre, harci járművek, valamint teherautók gyártására, lőszerekre, valamint az F–35-ös programban való részvételre. 

Hirdetés

A háború előtt elképzelhetetlen volt ilyen mértékű növekedés

Az interjúban Papperger felszólította a német kormányt, hogy biztosítsa a Bundeswehr finanszírozását a különleges alap felhasználása utáni időszakra is. Az interjút készítő tekintélyes gazdasági-üzleti napilap értékelése szerint a Rheinmetall európai fegyveróriássá válásának útján jár.

A lap arról ír, hogy egyetlen másik DAX-cég (Deutscher Aktienindex, vagyis Németország legjelentősebb tőzsdeindexe, a 30 legfontosabb német vállalat részvényárfolyamának alakulását mutató index) sem tapasztalt akkora értéknövekedést a tőzsdén, mint a Rheinmetall. A cég megrendelései ugyanis az ukrajnai háború kirobbanása óta rohamosan nőnek, DAX-árfolyama több mint 530 százalékkal. Ez olyan ütem, amely a háború kirobbanása előtt elképzelhetetlen volt. 

Megjegyzik továbbá, hogy a globális védelmi kiadások a múlt évben tíz százalékkal, 2300 milliárd dollár fölé emelkedtek, amelyből a Rheinmetall annyit profitál, mint egyetlen más európai fegyvergyártó cég sem.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/14/rheinmetall-europa-hadiipar-sholz-kormany-ukrajnai-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …