Lille-re figyelt az elmúlt napokban az európai söripar, miután május 26. és 30. között Észak-Franciaországban tartották a 39. EBC (European Brewery Covention) kongresszust és a 6. Brewers Forumot. A belga határhoz közeli, csaknem 1000 éves város a történelme során többször állt flamand uralom alatt, ami a kulturális kincsek és az épített örökség mellett a sörfőzés iránti alázatban is tetten érhető. Igaz, aki csak a múltjából él, az ebben a szektorban sem marad talpon: a 21. századi – és különösen a Covid-válság utáni – sörgyártást ugyanis a fenntarthatóság és a környezettudatosság határozza meg, miközben megkerülhetetlen trend az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök térhódítása is.
Nincs megállás a fejlesztésben
A konferenciát szakkiállítás kísérte, így reflektorfénybe kerültek a termeléshez kapcsolódó háttériparágak; ahogy az alapanyag- és csomagolóanyag-gyártók, úgy a technológiai beszállítók és a laboratóriumi közegben tüsténkedő szakemberek is.
Mindig különösen érdekes, amikor egy terület élmezőnyébe tartozó tudományos, technológiai szakértők és az iparágat vezető menedzserek egyidőben tartják a kongresszusukat. Ezen az idei söripari találkozón egyértelművé vált, nincs megállás a technológia- és a termékfejlesztésben – hogy a hely szellemiségével fogalmazzak – az a TGV sebességével zajlik
– kezdte az Indexnek értékelését Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.
![Brewers Forum Lille-ben](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5659/56599/565993/56599381_4024ce481c5b00c3bacbd1477de00b1e_wm.jpg)
Kifejtette: ez számunkra is azt jelenti, hogy csak rengeteg munkával és jelentős befektetésekkel lehet talpon maradni az iparágban. Aki öt éve még első volt a piacon, az ma már az élbolyba se kerül be,
aki 15 éve vezette a sörforradalmat, ma már lehet, hogy az életben maradásért küzd, ha ez idő alatt nem tanult folyamatosan és alkalmazta a legújabb ismereteket.
Kántor Sándor szerint a technológiai fejlődés mellett a fogyasztók preferenciái is megváltoztak, amelyekhez a gyártóknak úgy kell alkalmazkodni, hogy közben a hagyományos termékeik minőségét is folyamatosan emelniük kell.
Már rég nem ciki az alkoholmentes sör
Évek óta a legnagyobb érdeklődés az alkoholmentes technológia fejlődésére irányul, mert itt történnek a legnagyobb változások. A sörszövetség vezetője szerint most már kimondható, az egymással versengő technológiák közül az optimalizált energiaigényű gyártásban megvalósítható és önálló, jellegzetes ízprofilú terméket adó fejlesztések állnak nyerésre. „Ebben a szegmensben egy teljesen új kategória születésének vagyunk tanúi, mondhatnám, sörtörténelmi időket élünk” – jelentette ki a szakember.
![Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója a Fermentisnél](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5659/56599/565992/56599259_3b901e493b346c05eb0b3d7deab8aa55_wm.jpg)
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!