2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Brüsszelnek üzentek: veszélyben, ami az embereket mindig összehozza

Hirdetés

Brüsszelnek üzentek: veszélyben, ami az embereket mindig összehozza

Lille-re figyelt az elmúlt napokban az európai söripar, miután május 26. és 30. között Észak-Franciaországban tartották a 39. EBC (European Brewery Covention) kongresszust és a 6. Brewers Forumot. A belga határhoz közeli, csaknem 1000 éves város a történelme során többször állt flamand uralom alatt, ami a kulturális kincsek és az épített örökség mellett a sörfőzés iránti alázatban is tetten érhető. Igaz, aki csak a múltjából él, az ebben a szektorban sem marad talpon: a 21. századi – és különösen a Covid-válság utáni – sörgyártást ugyanis a fenntarthatóság és a környezettudatosság határozza meg, miközben megkerülhetetlen trend az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök térhódítása is.

Nincs megállás a fejlesztésben

A konferenciát szakkiállítás kísérte, így reflektorfénybe kerültek a termeléshez kapcsolódó háttériparágak; ahogy az alapanyag- és csomagolóanyag-gyártók, úgy a technológiai beszállítók és a laboratóriumi közegben tüsténkedő szakemberek is.

Mindig különösen érdekes, amikor egy terület élmezőnyébe tartozó tudományos, technológiai szakértők és az iparágat vezető menedzserek egyidőben tartják a kongresszusukat. Ezen az idei söripari találkozón egyértelművé vált, nincs megállás a technológia- és a termékfejlesztésben – hogy a hely szellemiségével fogalmazzak – az a TGV sebességével zajlik

Hirdetés

– kezdte az Indexnek értékelését Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.

Brewers Forum Lille-ben

Brewers Forum Lille-ben

Fotó: Gyöngyösi Balázs / Index

Kifejtette: ez számunkra is azt jelenti, hogy csak rengeteg munkával és jelentős befektetésekkel lehet talpon maradni az iparágban. Aki öt éve még első volt a piacon, az ma már az élbolyba se kerül be,

aki 15 éve vezette a sörforradalmat, ma már lehet, hogy az életben maradásért küzd, ha ez idő alatt nem tanult folyamatosan és alkalmazta a legújabb ismereteket.

Kántor Sándor szerint a technológiai fejlődés mellett a fogyasztók preferenciái is megváltoztak, amelyekhez a gyártóknak úgy kell alkalmazkodni, hogy közben a hagyományos termékeik minőségét is folyamatosan emelniük kell.

Már rég nem ciki az alkoholmentes sör

Évek óta a legnagyobb érdeklődés az alkoholmentes technológia fejlődésére irányul, mert itt történnek a legnagyobb változások. A sörszövetség vezetője szerint most már kimondható, az egymással versengő technológiák közül az optimalizált energiaigényű gyártásban megvalósítható és önálló, jellegzetes ízprofilú terméket adó fejlesztések állnak nyerésre. „Ebben a szegmensben egy teljesen új kategória születésének vagyunk tanúi, mondhatnám, sörtörténelmi időket élünk” – jelentette ki a szakember.

Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója a Fermentisnél

Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója a Fermentisnél

Fotó: Gyöngyösi Balázs / Index

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/06/01/soripar-europai-unio-ep-valasztas-termeles-technologia-innovacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vegyesen mozgott a forint pénteken

Vegyesen mozgott a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon – írja az …