2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Befejezték a tiltakozást a gazdák az utolsó blokád alatt tartott lengyel–ukrán határátkelőn is

Hirdetés

Befejezték a tiltakozást a gazdák az utolsó blokád alatt tartott lengyel–ukrán határátkelőn is

Befejeződött hétfőn a gazdatiltakozás a Hrebenne–Jahotyin lengyel–ukrán határon, ez volt az utolsó átkelő, amelyet a február eleje óta tüntető földművesek blokád alatt tartottak – közölte a lengyel média.

Marek Luszczynski helyi polgármester vasárnap este a lengyel közszolgálati rádió regionális csatornáján (PR Lublin) elmondta: nem hagyta jóvá a tiltakozás keddig érvényes engedélyének meghosszabbítását. A lublini rádiócsatorna hétfő reggel azt jelentette, hogy a tiltakozás befejeződött, a kamionok ellenőrzése a határon jelenleg folyamatos.

A Hrebenne–Jahotyin-határátkelő az utolsó volt azok közül, ahol a gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat. Múlt héten a Dorohusk–Rava Ruska-határátkelőn ért véget a blokád a helyi polgármester döntése nyomán. A gazdák akkor bejelentették, hogy fellebbeznek az intézkedés ellen. Március végétől fokozatosan más határátkelőkön is véget értek a tiltakozások.

Hirdetés

A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt. A közúti blokádokra továbbra is szinte naponta kerül sor az ország különféle helyein.

A gazdatüntetések is jelzik, hogy milyen nehéz lesz elérni az EU klímavédelmi céljait

A klímasemlegességi célok eléréséért hozott új EU-s szabályok rég nem látott ellenállási hullámot keltettek a tagállamok agrárszektoraiban. Az EUrologus összeszedte, miért tüntetnek, és mit értek el eddig az EU-szerte traktorokkal felvonuló gazdák.

Május 10-re a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozata újabb fővárosi tüntetést jelentett be. Az akcióhoz bejelentések szerint csatlakoznak a Szolidaritás más tagozatai, részvételre buzdított egy április 13-ai választási kampánygyűlésen Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság elnöke is. Donald Tusk lengyel kormányfő egyúttal múlt csütörtökön bejelentette: ugyanazon a napon, május 10-én kormányátalakítást hajt végre.

(Nyitóképünk illusztráció, Brüsszelben készült, egy februári gazdatüntetésen.)

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240429_lengyel-ukran-hatar-blokad-gazdatuntetes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …