2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Hirdetés

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára. Az ATV Híradó riportja szerint Horvátországban, Szlovéniában és Romániában is sokat lehet spórolni a tankolással, a csatorna szerint ezekben az országokban egy liter üzemanyag átlagosan 50-60 forinttal olcsóbb. Péntektől Magyarországon két forinttal emelkedett a gázolaj ára, ami azt jelenti, hogy Horvátországban még olcsóbban lehet majd tankolni.

A riport szerint Szlovéniában kimondottan örülnek a magyaroknak, hisz több autó nagyobb forgalmat jelent, így a bevétel is jócskán növekszik. Egy, a híradónak nyilatkozó politikus azt állítja, ha teheti, Debrecenből ő is Romániába jár át tankolni a bevásárlás mellett, mert egy tele tankon 2-3000 forintot tud spórolni. „Mindig olcsóbb odakint az üzemanyag, mint Magyarországon, ezért én úgy látom, hogy más honfitársaim is ott tankolnak” – magyarázta Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület polgármesterjelöltje.

A csatorna szerint Ausztriában és Szlovákiában nagyjából hasonló üzemanyagárak vannak, mint idehaza.

Hirdetés

A KSH pénteki statisztikái mást mutatnak

Nagy Márton még április közepén hívta egyeztetésre a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőit, majd megállapította, hogy drága a benzin, ezért arra utasította a Központi Statisztikai Hivatalt, hogy készítsen el egy összehasonlítást a regionális üzemanyagárakról, amely minden pénteken frissül. A KSH teljesítette Nagy kérését, és pénteki statisztikája szerint Magyarországon a 95-ös benzin átlagára 603 forint volt, ami egy forinttal drágább a régiós átlagértéknél.

A szomszédos országokban az átlagár 613 forint volt, a magyar ár 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt alacsonyabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 600 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 590 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 601 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

Mindezek alapján azt írja a KSH, hogy a 95-ös benzin magyarországi átlagára 6 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 8 forinttal csökkent. A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben csökkent.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240524_tankolas-benzin-gazolaj-szomszedos-orszagok-olcsobb#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …