2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Áttörhette a falat a kormány, rendkívüli lépés jön az üzemanyagáraknál

Hirdetés

Áttörhette a falat a kormány, rendkívüli lépés jön az üzemanyagáraknál

A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére április dereka óta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden pénteken publikálja a hivatalos átlagos heti üzemanyagárakat. Pontokba szedve az alábbi kép rajzolódik ki:

  • Az április 19-i adatok szerint (a 16. héten) a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640 forint, míg a régiós országokban 620 forint volt, így a magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb volt a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag esetén a heti átlagos ár Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat.
  • Az április 22-én kezdődő 17. héten Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 648 forint, míg a régiós országokban 623 forint volt. Az átlagár 4 százalékkal, azaz 25 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 638 forint volt, a magyar ár ezt 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal haladta meg. A dízel üzemanyag ára 649 forint volt, ami 27 forinttal, 4,3 százalékkal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 638 forint volt a dízel átlagára, amit a magyar adat 1,7 százalékkal, azaz 11 forinttal múlt felül.

Most pénteken a KSH frissítette az adatokat. A 18. héten az EU Weekly Oil Bulletin adatai szerint

  • Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639 forint, a régiós országokban 619 forint volt. Az átlagár 3,2 százalékkal, azaz 20 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 633 forint volt, a magyar ár ezt 0,9 százalékkal, vagyis 6 forinttal haladta meg.
  • A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 628 forint volt, ami 15 forinttal, 2,4 százalékkal haladta meg a régiós 613 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 627 forint volt a dízel átlagára, amit a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal múlt felül.

Nagy Márton elérte, amit akart

Tehát a 95-ös benzin magyarországi átlagára 9 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött 4 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 5 forinttal csökkent. A gázolaj magyarországi átlagára 21 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, de szintén csökkent, 9 forinttal.

Hirdetés

A szomszédos országokban a dízel átlagára 11 forinttal csökkent az előző héthez képest. A KSH kiemelte:

Az adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára.

Szlovákiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 17 forinttal. A térségben egyedül Horvátországban nőtt a benzin ára az előző heti adatokhoz képest, 4 forinttal. Csehország, Horvátország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A 95-ös oktánszámú benzin átlagára

A 95-ös oktánszámú benzin átlagára

Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

a dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket.

Azonban Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Ausztriában és Magyarországon volt tapasztalható a legnagyobb mértékű, egyaránt 21 forintos csökkentés. Ezzel szemben Szerbiában csupán 3 forinttal mérséklődött az átlagár.

A dízelolaj heti átlagára

A dízelolaj heti átlagára

Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

Nagy Márton korábban két hetet adott a kereskedőknek, így érdemes ezt az időszakot külön vizsgálni: a 16. héten a benzinért 640 forintot, a gázolajért a 654 forintot kellett fizetni, míg a 18. héten a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 628 forint volt. Tehát a benzin 1, míg a gázolaj 26 forintot csökkent két hét alatt. Azonban a kormány számítása szerint az áprilisi csúcsérétékéhez képest a benzin árát 20 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 45 forinttal csökkentettük.

Más adatok is vannak

A Magyar Ásványolaj Szövetség számítása szerint az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 7 forinttal, a dízel esetében 12 forinttal csökkent, míg a héten a hazai kiskereskedelmi árak a benzin és a gázolaj esetében is akár 17 forinttal csökkennek. Így a benzinár a régiós átlagár alatt található, míg a dízel közel azonos szinten van.

„A számok értelmezéséhez fontos leszögezni, hogy az üzemanyagárakat döntően a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják. Az elmúlt napokban mérséklődtek az olajtermékek árai, a forint erősödése mellett. A kőolaj ára csökkent, amire többek közt hatással volt az amerikai nyersolajkészletek váratlan növekedése és a közelgő Izrael-Hamász tűzszünetre utaló jelek is, amelyek enyhítenék a közel-keleti ellátási aggodalmakat” – írták közleményükben.

A számításuk szerint Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18. helyen, a dízelárak pedig a 15. helyen állnak, a régión belül pedig továbbra is a középmezőnyben vannak: a benzin esetében a negyedik, a dízel esetében pedig a harmadik helyen.

Orbán Viktor megszólalt a kérdésben

Május 3-ai rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterlenök leszögezte, hogy szerinte jogos elvárás az üzemanyagüzletben érdekelt szereplőkkel – a nagykereskedőkkel és a kiskereskedőkkel – szemben, hogy a magyar emberek olyan áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, ahogy ebben a régióban más országok polgárai.

A miniszterelnök szerint jobb, hogyha ezt az üzemanyagkereskedők belátják és a profitjukat eszerint állítják be, mintha ezt állami kényszerrel kellene elérni.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/03/uzemanyag-uzemanyagar-benzin-dizel-gazolaj-ksh-adatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …