2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Általános sztrájk az „argentin Trump” megszorításai miatt

Hirdetés

Általános sztrájk az „argentin Trump” megszorításai miatt

Nem jártak a vonatok, nem közlekedett a metró, zárva tartottak az iskolák és a bankok – számol be a BBC tudósítója Buenos Airesből, ahol csütörtökön általános sztrájkot tartottak Javier Milei szélsőjobboldali elnök megszorításai miatt. „Ezt ébresztőnek szánjuk az elnöknek” – nyilatkozta Hector Daher szakszervezeti vezető.

A kormány kitart a megszorító csomag mellett, mondván: másképp nem lehet megfogni az évi 300%-os inflációt. Ez világrekord, és épp emiatt választották meg Javier Milei elnököt, aki egyébként közgazdász, Milton Friedman híve. Latin-Amerikában nem cseng nagyon jól Friedman chicagói tanítványainak neve, mert Pinochet tábornok diktatúrája idején ők voltak a kormány tanácsadói Chilében az 1973-as katonai puccs után.

Az inflációellenes harcnak nagy társadalmi ára van – ez ellen tiltakoznak most a szakszervezetek Argentínában. „Ezek a kormányzati intézkedések olyan helyzetbe hozhatnak sok társadalmi csoportot, amelyből azután nehéz lesz újra felállni” – írta Hector Daher a Diario Democracia című lapban.

Hirdetés

A BBC tudósítója beszámolt arról is, hogy sokan dühösek a sztrájk miatt, mert gyalog kell bemenniük a munkahelyükre. A kiskereskedők is mérgesek, mert a munkabeszüntetés miatt csökkent a forgalmuk. Egy taxisofőr pedig így nyilatkozott: „Alig van utas, nekem viszont mindennap dolgoznom kell, mert különben felkopik az állam”.

A közvélemény megosztott: a lakosságnak körülbelül a fele továbbra is támogatja Milei elnököt, aki a tavaly elnökválasztáson a szavazatok 56%-át szerezte meg.

Milei a BBC-nek: „Nincs csodaszer!

Az argentin elnök nemrég interjút adott a brit közszolgálati BBC-nek, amelyben arról beszélt, hogy az évtizedek óta elrontott gazdaságpolitikát akarja megváltoztatni. 2008 óta most fordul elő először, hogy az adóbevételek magasabbak, mint a kormány kiadásai” – büszkélkedett az első eredménnyel Argentína elnöke, aki a kutyáit Nobel-díjas közgazdászokról nevezte el. Kedvence a Milton Friedman nevet viseli.

Milei a BBC-nek így nyilatkozott: „Mi lett volna az alternatíva a megszorításokkal szemben? Folytattam volna a pénznyomtatást, mint az elődeim? Az infláció leginkább a legszegényebb rétegeket sújtja.”

Az elnök elődje, a baloldali Cristina Fernandez de Kirchner másképp látja a dolgot. Szerinte „a megszorító csomag fölösleges áldozatra kényszeríti a népet”.

Julia asszony nyugdíjas, dollárban a nyugdíja jelenleg 190-et ér, és ebből bizony nehéz megélni. A 72 éves nyugdíjas szakácsnő sírva mesélte a BBC tudósítójának, hogy Buenos Airesben az utcasarkon énekelve koldul, mert különben nem futná élelmiszerre és gyógyszerre.

Milei elnök szerint ez hamis információ, a megszorítás 90%-ban az elitet érinti, és csak 10%-ban a népet.
Arra a felvetésre, hogy a tej ára is duplájára nőtt, mióta ő az elnök, annyit válaszolt: „Nem lehet egyetlen termék alapján megítélni az inflációt”. Elismerte azonban azt is: „Nincs csodaszer, a valóságos változásra a való világban időre van szükség Argentínában”.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240510_altalanos-sztrajk-az-argentin-trump-megszoritasai-miatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A cementiparon túl jó az együttműködés a német vállalatokkal

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának (Ost Ausschuss) …