2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A szocializmusban látja a jövőt – árulta el Thomas Piketty a HVG-nek

Hirdetés

A szocializmusban látja a jövőt – árulta el Thomas Piketty a HVG-nek

„Érthető, hogy a kelet-európaiaknak nehéz hátrahagyni a szovjet kommunista múltat, és adott esetben elválasztani a szociáldemokráciától, de meg kell értenünk, hogy a kettő történelmi tapasztalata más” – így érvel a HVG-nek adott interjúban Thomas Piketty amellett, miért a szocializmusban látja a jövőt.

A francia közgazdásszal új könyve, Az egyenlőség rövid története magyarországi megjelenése kapcsán beszélgettünk. Piketty ebben a műben a társadalmi osztályok közötti egyenlőtlenségek szociális, történeti és gazdasági okait elemzi, áttekintve a legfontosabb válságokat és küzdelmeket, amelyek globális szinten a korábbinál nagyobb egyenlőség kiépüléséhez vezettek.

A kutató a műben a szocializmust képviseli, demokratikus formája mellett érvel mint kívánatos berendezkedés, amely mellett szerinte az is szól, hogy „30 év telt el azóta, hogy a kommunizmusnak vége lett, ami elég idő ahhoz, hogy a jövőbe tekintsünk”. Tervei pedig ambiciózusak, szerinte a skandináv országokra jellemző, jóléti kapitalizmussal azonosított szociáldemokráciához képest is van tér a továbblépésre.

Hirdetés

A HVG Pikettyt kérdezte a szabadkereskedelmet érintő kritikáiról is: a közgazdász szerint ez az ideológia „eddig is extrém vagyonosodással, szociális dömpinggel és környezetkárosítással járt. Ha a baloldal nem lép ebben, majd megteszik a nacionalisták, és ezzel nő a népszerűségük”.

További részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben és a hvg360-on.

HVG-címlap, 2024. május 30.
HVG

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240529_a-szocializmusban-latja-a-jovot-thomas-piketty#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …