2024. február 29., csütörtökMa  napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.02.29.  Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A mesterséges intelligencia egyelőre nem követi a piaci várakozásokat

Hirdetés

A mesterséges intelligencia egyelőre nem követi a piaci várakozásokat

A tőkepiacok idei első fél évben mutatott euforikus hangulata korántsem kizárólag a makrogazdasági folyamatokhoz köthető. 2023-ban ugyanis robbanásszerűen jelent meg egy fogalom – a mesterséges intelligencia –, amely örökre megváltoztathatja az emberek életét.

Maga a technológia nem új keletű, eddig azonban csupán a felszín alatt könnyítette meg mindennapjainkat. Idén viszont már közvetlen módon is berobbant az életünkbe, például azzal, hogy az emberek számára unalmas és repetitív feladatokat gyorsan és egyszerűen megoldja.

Ez pedig nagy érték, melyet a technológiai vállalatok is felismertek – mutatott rá a Napi.hu-nak Láng András, az SPB Befektetési Zrt. szakértője.

Hatalmas verseny folyik

Az idén elterjedt ChatGPT nevű nyílt forráskódú chatbot megjelenése óta hatalmas verseny alakult ki a techóriások között a mesterséges intelligencia implementálásában.

Hirdetés

A világ legnagyobb vállalatai hatalmas összegeket költenek arra, hogy felvegyék a versenyt az új, potenciálisan ezermilliárd dollárokat érő iparágban. Az Amazon például elindította az AWS platformját, amelyen keresztül a mesterséges intelligenciája képfelismerésre és a beszéd szöveggé alakítására képes.

A Google pedig a Bard AI nevű alkalmazásával szeretné felvenni a versenyt a ChatGPT-vel, míg a Meta különböző személyiségekkel rendelkező chatbotot fejleszt. Természetesen az Apple sem marad ki a versenyből: az almás cég kiterjesztettvalóság-szemüveget fog gyártani 2024-től.

Egyelőre azonban nagyon nehéz megjósolni, hogy mennyit fog érni a mesterséges intelligencia a jövőben. A 2023-as részvényhozamok alapján rendkívül nagy potenciálban bíznak a befektetők. Év eleje óta ugyanis az S&P-ben lévő, mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek átlagosan 47 százalékot, míg a megatechcégek 67 százalékot emelkedtek.

GettyImages-1572237910

Fotó: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images Hungary

Túlárazott piac?

A nagy kérdés az, hogy valóban akkora növekedési potenciál van-e a mesterséges intelligenciában, ahogyan azt a piac árazza, vagy egy esetleges túlreagálásról beszélhetünk?

Ha megvizsgáljuk a technológiai vállalatok jelenlegi árfolyamát az egy részvényre jutó eredményükhöz képest, akkor azt láthatjuk, hogy a megatechcégek átlagosan hetvenszer annyiba kerülnek, mint amennyi az ezen vállalatok jelenlegi eredménye. A technológiai vállalatok, különösen a megatechcégek túlárazottnak számítanak

– vezette le Láng András.

Az elemzőknek ráadásul rendkívül nagy elvárásaik vannak a technológiai vállalatok jövőbeni teljesítménye kapcsán. Az Nvidia esetében például az elemzői konszenzus a következő 4 évben éves átlagban 34 százalékos növekedési ütemet vetít előre, méghozzá úgy, hogy a félvezető-iparág átlagos múltbéli növekedési üteme ennél jóval alacsonyabb, 6 százalékos.

A Metánál sincs másképpen, hiszen a vállalat a tavalyi évben óriási mennyiségű összegeket költött a metaverzum kiépítésére, miközben a projekt nem a vártak szerint alakult: megtérülés helyett a projekt vesztesége már meghaladta a 40 milliárd dollárt. Ennek eredményeképpen a Meta cégértéke a csúcshoz képest elvesztette a kétharmadát.

A metaverzum bukása ellenére 2023-ban a cég árfolyama lendületet vett: a Meta a mélyponthoz képest […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/23/mesterseges-intelligencia-befektetes-technologiai-vallalatok-tozsde-reszvenypiac-chatgpt-mi-ai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …