2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A magyar gazdaság a régiót is messze alulteljesíti

Hirdetés

A magyar gazdaság a régiót is messze alulteljesíti

„Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európának ezen a részén” – forgatta meg a kést Marcel Ciolacu román miniszterelnök a magyar kormány szívében egy beszédében.

A politikus győzelmi jelentése nem alaptalan nagyzolás, az Eurostat friss számításai szerint 2023-ban a romániai fizetések értéke meghaladta a magyarországiakét.

A fizetéseknél a román előzés fő oka az Európa-bajnok magyarországi infláció: az uniós módszertan szerint ugyanis tavaly 17 százalékkal nőttek az árak, a pénzromlás üteme Csehországban volt a második legnagyobb (12 százalék), míg Romániában a 10 százalékot sem érte el. Ilyen differencia mellett nem csoda, hogy a román fizetések többet érnek a magyarnál.

Hirdetés

Orbán Viktor családbarátnak nevezett kormánya számára különösen kellemetlen, hogy ugyanez igaz a gyerekes háztartások fizetésére, amire korábban még soha nem volt példa.

A román fizetések azonban csak országon belül elköltve érnek többet – vagyis az ottani árszínvonalhoz viszonyítva –, euróban számolva a magyarországi fizetések egyelőre magasabbak. Így attól még nem kell tartani, hogy a magyarországi dolgozók tömegével keresnének munkát Romániában. Még.

Részletek a HVG hetilapban és a hvg360-on.

Óriásit zuhant a magyar ipar, az NGM azonban egyből megtalálta a felelőst, akik természetesen nem ők

2024 márciusában az ipari termelés 10,4 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, és ez még úgy is hatalmas bukás, hogy tavaly három nappal többet dolgoztunk ebben a hónapban.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240508_a-magyar-gazdasag-a-regiot-is-messze-alulteljesiti#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …