2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Végh József túsztárgyaló: Másként tárgyalunk vallási fanatikus túszejtőkkel, mint bankrablókkal

Hirdetés

Végh József túsztárgyaló: Másként tárgyalunk vallási fanatikus túszejtőkkel, mint bankrablókkal

A beszélgetést a magyar kriminalisztika egyik legkomolyabb túszejtésének felidézésével kezdtük. Éppen 50 éve, 1973. január elején egy fiú testvérpár ellopta városi pártvezető apjuk szolgálati fegyvereit. Behatoltak a balassagyarmati Geisler Eta középiskolás leánykollégiumba, ahol húsz lányt ejtettek túszul. A háromnapos túszdrámát az váltotta ki, hogy az idősebb, de kezelhetetlen fiút apjuk éppen másnap sorozásra akarta küldeni, ő pedig ezt nem akarta. Akciójával azt szerette volna elérni, hogy helikopterhez jusson, majd Nyugatra szökjön. 

Végh József elmesélte, hogy az esetnél közvetítőként működött közre Samu István orvos, akit talán az első tárgyalónak lehet ma már nevezni. Az éhes és szomjas túszoknak vitt ételt, italt, miközben felmérte, hogy a testvérpár közül melyik a dominánsabb. Kiderült, hogy az idősebb fiú, András volt a hangadó, így őt kellett kiiktatni, mert öccse volt a befolyásolhatóbb személyiség. Kifárasztásos taktikát alkalmaztak a sokáig tétlen, tehetetlen rendőrök. Az ablakhoz csalták egyeztetésre Andrást, akivel végül mesterlövészek végeztek. Öccse ezután megadta magát, a túszok sértetlenül kiszabadultak.

Az első túsztárgyalása a Havanna lakótelepen volt

Fegyverrel szökött kiskatona akart végezni anyjával és testvérével, de alapvetően öngyilkos akart lenni. Végh József kezdett vele tárgyalni, egy ponton elérte nála, hogy cseréljenek fegyvert. Odaadta neki hatástalanított pisztolyát, cserébe a katona letette betárazott géppisztolyát. A trükk az volt, hogy az ütőszeget kitörték a fegyverből, viszont éles lőszert hagytak benne, amit a katona a csere után azonnal ellenőrzött. Ezután leugrott az első emeleti folyosóról, el akart szökni, de a várakozó rendőrök elfogták.

Hirdetés

A túsztárgyaló egy másik emlékezetes esete 1994-ben, Baján történt. Egy középiskolás fiú túszul ejtette öt diáktársát, két lányt és három fiút. Budapestről utaztak le a helyszínre, és az út során a kapott infók alapján rakta össze Végh József a tizenéves személyiségének legjellemzőbb darabjait. Éppen abban a korszakában volt a jól szituált családból származó gimnazista, amikor kommandós időszakát élte, fekete ruhában és bakancsban mászkált. Az éppen zajló délszláv háborút saját szemével akarta látni, ezért átment az akkori Jugoszláviába, egészen a frontig, majd amikor visszajött, vett a bajai piacon egy géppisztolyt és lőszereket. A túszok között volt egykori barátnője és annak új barátja is, ez nehezítette a helyzetet. 

Feltételezésem szerint a gyerek el akart mondani valamit a világról, és bátortalan volt, ami azt jelenti, nem kivégezni akarta magát, hanem kivégeztetni. Ez nagy különbség!”

Végül egy rafinált kommunikációs csellel vette rá a túszejtőt, hogy géppisztolya nélkül jöjjön ki a tanári szobából […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/16/vegh-jozsef-tusztargyalo-kibeszelo-kriminalpszichologus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabó Tímea kiakadt az ATV-re, a csatorna szerint a politikus ellenük uszít

Szabó Tímea kiakadt az ATV-re, a csatorna szerint a politikus ellenük uszít

Szabó Tímea hivatalos Facebook-oldalán fejtette ki a véleményét az ATV csütörtök esti műsorában való szereplésével …