2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Több mint egymillió magyar szenved tőle, és még a karrierterveket is kerékbe törheti

Hirdetés

Több mint egymillió magyar szenved tőle, és még a karrierterveket is kerékbe törheti

A migrénben szenvedők évente akár 30 napra is kieshetnek a munkából, ennek gazdasági hatását pedig csak Európában évi 50 milliárd euróra becsülik. Magyarországon a migrén miatt kieső munkanapok száma évente mintegy 1,4 millió, és további 2,4 millió munkanapon csökkent termelékenységet és hatékonyságot jelent, ami összességében tízmilliárdos nagyságrendű közvetett költséggel jár.

Vannak olyanok, akik nem, vagy csak évente 1-2 napot töltenek otthon a migrén miatt, és olyanok is, akik akár évi 50 napon át nem tudnak dolgozni

– részletezte az Indexnek Ertsey Csaba neurológus. A Magyar Fejfájás Társaság vezetőségi tagjának tapasztalata szerint itthon gyakoribb, aki ilyen állapotban is kénytelen dolgozni, bár a migrénes rohamok alatt hasznos munkát alig képesek végezni. 

A karriert, a családalapítást is befolyásolhatja

Ha a társadalmi és gazdasági hatások mellett a személyes életminőség oldaláról is megvizsgáljuk a betegséget, a kép talán még sötétebb. A migrénnel élők 90 százaléka számol be arról, hogy a rohamok idején nem képes sem munkavégzésre, sem a hétköznapi teendők ellátására. A betegség az érintettek harmadának karrierkilátásait és megélhetését is negatívan befolyásolja, háromnegyedük esetében pedig korlátozza az alapvető hétköznapi feladatok ellátását is. Mindez nagymértékben rontja életminőségüket, és szerepet játszhat abban, hogy a migrénnel való együttélés akár négyszeresére növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

Hirdetés

„A migrén rendkívül magányos betegség, ráadásul a közismert krónikus betegségeknél, így például a cukorbetegségnél vagy a magas vérnyomásnál is komolyabb mértékben korlátozhatja az érintettek életét és ronthatja az életminőségüket” – hívta fel a figyelmet a probléma egyik jellegzetességére Ertsey Csaba.

Mivel a migrén leginkább az aktív korosztályt érinti, nem csupán a munkavégzést vagy a karriertervezést befolyásolhatja, hanem a párválasztást, a családalapítást és a gyermekvállalást is hátráltathatja. Sok súlyos migrénben szenvedő beteg kérdőjelezi meg, hogy valaha vállalhat-e gyereket

– tette hozzá.

Közfinanszírozott fejfájáscentrumok is vannak

A szakorvos tájékoztatása szerint a 80-as, 90-es évekhez képest gyakoribbá vált a migrén, ami ma a lakosság mintegy 14 százalékát érinti, azaz a migrénnel élők száma meghaladhatja itthon az 1,2 milliót. A neurológus szerint az érintettek számának növekedésében közrejátszhat a modern ember életmódja is: az egyoldalú megterhelés, a tartós képernyőhasználat, a sok stressz és a kevés szabadban töltött idő, nem csak az, hogy az orvosok egyre többet tudnak a betegségről.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/23/migren-munkakeptelenseg-neurologus-fejfajas-centrum/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …