2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Papírkarrdal harcolnak az épületeken lógó gigahirdetések ellen az önkormányzatok

Hirdetés

Papírkarrdal harcolnak az épületeken lógó gigahirdetések ellen az önkormányzatok

Akkora hálós hirdetések szegélyezik a Széll Kálmán tér több épületének homlokzatát, hogy az is észreveszi, aki nem kíváncsi rájuk, az egyik négy épületszintet is eltakar. A nagy forgalmú köztér jelenlegi látképéhez az olasz parfüm, a koreai mobiltelefon és az osztrák bank hirdetése olyan szorosan hozzátartozik, mint a legyezőszerű metrókijáró.

A városképet meghatározó belvárosi épületek leginkább a II. kerületben vannak kitéve a multik hirdetési inváziójának, s bár abban a főváros vezetése és a kerületi önkormányzat között egyetértés van, hogy ezekre semmi szüksége nincs a budapestiek döntő többségének, gyakorlatilag eszköztelenül vívják a hirdetőkkel szélmalomharcukat. 

Őrsi Gergely polgármester már tavaly év elején bemutatta, hogy miről is van szó, és intézkedéseket ígért az illegális reklámhordozó ügyében. (Illegális lehet például azért, mert az épületháló mögött semmilyen épületfelújítási munka nem zajlik.)

Hirdetés

Ahol van építkezés, ott nincs reklám a hálón, ahol nincs építkezés, ott van

Ahol van építkezés, ott nincs reklám a hálón, ahol nincs építkezés, ott van

Fotó: Ambrus Balázs / Index

Hozzá hasonlóan Karácsony Gergely főpolgármester is a szavai keménységében bízhatott, amikor egy belvárosi gigahirdetés előtt bejelentette, hogy saját kezével fogja levágni az illegális reklámhordozó épülethálókat. Amikor a vágások elmaradására rákérdeztünk, Karácsony Gergely úgy pontosított, hogy az ügyben indított bíróság megállapította, hogy az érintett terület tulajdonosának, – ez esetekben az önkormányzatoknak – van joga meghatározni, vagy adott esetben megtiltani a hirdetések kihelyezését, viszont csak akkor állhat neki a késével az eltávolításnak, ha a bíróság jogerősen is megállapítja a jogszerűtlen kihelyezés tényét. 

Ez azonban azért problémás, mert (mint láttuk) minden egyes esetben más és más a hirdető, ezért a rendeletek megsértőivel szemben egyenként kell a helyhatóságoknak feljelentést tenniük. 

A főváros 2022-ben szigorította a vonatkozó rendeletét, ekkor több eljárást is indított, de az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. Ezt jelzi, hogy a 2022-ben indított eljárások esetében csak most született (két esetben) illegalitást kimondó bírósági határozat; a hirdető itt mindkét esetben le is szedte a hálókat. A városkép azonban pontosan tükrözi ennek az eljárásrendnek a tarthatatlanságát. A főpolgármester szerint amíg a helyi jogszabályok betartatására hivatott Budapest Főváros Kormányhivatala a kapacitásait a lefóliázott könyvek ellenőrzésére fordítja, addig a multik inkább a kivárásra játszanak. Eddig egyetlen eset volt, amikor nem kellett bíróságra menni, elég volt figyelmeztetni a hirdető céget. 

Egy nemrég hatályba lépett törvény egyébként négymillió forintig terjedő bírsággal fenyegeti azokat a tulajdonosokat, akik megsértik

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/03/24/varoskep-reklamhalo-budapest-szankcio-illegalis/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Befejezték a Balaton vízeresztését

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával – …