2024. február 25., vasárnapMa Géza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2024.02.25. Géza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán Viktor politikaértelmezésével és parázs vitákkal indult a közéleti szezon

Hirdetés

Orbán Viktor politikaértelmezésével és parázs vitákkal indult a közéleti szezon

Csütörtökön Dömötör Csaba államtitkár köszöntőjével indult az idei Tranzit, de a program érdemi része csak pénteken kezdődött. Aznap Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tartott nem nyilvános előadást „Háború és béke – Gazdasági lehetőségek az orosz–ukrán konfliktus árnyékában” címmel.

Dömötör Csaba

Dömötör Csaba

Fotó: Karip Tímea / Index

Meccshangulat az egyik vitán

„Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetéről” felütéssel folytatott eszmecserét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje. A vita szinte meccshangulatban zajlott, a közönség többsége Márki-Zay szavait sokszor hangos nemtetszéssel fogadta, de néhányan tapsoltak is a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

Hirdetés

Márki-Zay Péter a beszélgetés egy pontján kijelentette, hogy az emberek „migránsbetelepítő, aberrált, bűnöző pártra szavaztak, csak nem tudták”. Gulyás Gergely válaszul azt kérdezte, abban a világban, ahol az emberek több mint fele online tájékozódik, mindenki mindent leírhat, „miért nézi le ön az embereket, hogy ők nem tudnak választani a rendelkezésre álló alternatívák között?”.

A kormánytag azzal szúrt oda a volt miniszterelnök-jelöltnek, hogy „én biztatnám az ellenzéket, attól, hogy önnek nem sikerült, másnak még sikerülhet”. Gulyás Gergely szerint, aki elment szavazni, teljeskörűen megismerhette mindkét fél álláspontját. Márki-Zay Péter 2002, valamint 2010 után is hiányolta az elszámoltatást, Gulyás Gergelynek az volt az észrevétele, hogy „először összefogott azokkal, akiket elszámoltatott volna? Sajátos megoldás”.

A születési nemmel összefüggésben elhangzott Gulyás Gergelytől, „ha a polgármester úr holnaptól emu szeretne lenni, attól még nem lesz emu”, míg Márki-Zay Péter közölte, támogatja a minisztert, ha kislány szeretne lenni.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely

Fotó: Karip Tímea / Index

A parázs összecsapás végére azért egy dicséret is belefért, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy „Gulyás Gergely az egyik legtisztességesebb miniszter ebben a kormányban, hozzá nem kötődnek korrupciós botrányok”. „Zavarba hoz azzal, hogy a vita végén megdicsér” – reagált a miniszter, aki lehetséges közös kiindulási pontnak tartaná, ha a baloldal is mindent megtenne az uniós források hazahozataláért.

A pénteki nap másik vitája, Dömötör Csaba államtitkár, valamint Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnökének, miniszterelnök-jelöltjének beszélgetése sokkal higgadtabb mederben zajlott, és elsősorban a magyar külpolitikáról szólt.

Orbán Viktor és a politika

Az elmúlt évektől eltérően, Orbán Viktor ezúttal részt vett a tihanyi politikai fesztiválon, és a megafonos Bohár Dániel kérdései mentén haladva fejtette ki gondolatait.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy a kétharmad, mint a cövek, egyfolytában áll, és még a végét sem látni, de nagy viták vannak arról, hogy a kétharmad a magyar nemzet egységének garanciája-e. A miniszterelnök úgy látja, ezek a viták átmetszik a jobb- és a baloldal hagyományos választóvonalait. Ez a vita arról szól, természetellenes dolog-e egy demokráciában, ha egy politikai párt hosszú időn keresztül folyamatosan hatalmon van, vagy ennek semmi köze a demokrácia minőségéhez.

Ez létező vita, jelentek is meg könyvek, amelyek azt mutatták ki, és osztom ezt az álláspontot, hogy a magyar földrajzból, történelemből, méretből fakadóan állandó jelenség, hogy előbb-utóbb minden […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/28/tranzit-tranzit-fesztival-orban-viktor-fidesz-kdnp-ellenzek-vita-szijjarto-peter-varga-mihaly-nagy-marton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …