2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mutatjuk az orvosi műhibaperek rekord kártérítési összegeit

Hirdetés

Mutatjuk az orvosi műhibaperek rekord kártérítési összegeit

„Az orvosi műhibaperek a legnehezebb ügyszakok közé tartoznak, amelyek speciális ügyek” – hangsúlyozta Dr. Varga-Orvos Zoltán, orvos-ügyvéd, aki szerint az orvosi műhibaperek kimenetele sok esetben nüanszokon múlik. Dr. Varga-Orvos Zoltán orvosi, jogi, egészségügyi szakjogász képesítéssel rendelkezik a kezdetektől orvosi műhibaperekkel foglalkozik, elmondása alapján a tét nagy, a károsult igazsága, az egészségügy becsülete, évente több mint száz perben, több mint kétmilliárd forint.

,,A három tipikus orvosi műhiba a diagnosztikus tévedés, a tájékoztatási hiba és a kezelési hiba, de az egészségügyi szolgáltató terhére esik a személyi-tárgyi feltételek biztosításának hiánya vagy a szervezési hiba is” – monda el lapunknak az egészségügyi szakjogász.

Varga-Orvos Zoltán elmondása szerint a polgári, azaz a kártérítésre irányuló, orvosi műhibaperek egyszerűbb esetben két-három évig, bonyolultabb esetben három-öt évig tartanak.

Hirdetés

A kártérítést igénylők elsősorban peren kívül szeretnének megegyezni, de egyezségre leginkább 15 millió forintig van lehetőség (havi járadékfizetés nélkül), amelynek hátterében az áll, hogy ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatók helyett a kártérítés nagy részét a felelősségbiztosító fizeti

– mutatott rá az egészségügyi szakjogász.  

Az egyezséghez a kártérítést igénylő személyen és az egészségügyi szolgáltatón kívül tipikusan a biztosító hozzájárulása is szükséges, ez az egyezségkötést szerinte megnehezíti, a folyamatot elnyújtja. Az ügyvéd elmondta, hogy a közepes (15-40 millió forint kártérítéssel járó) és a nagyobb (40-100 millió forint kártérítéssel járó) ügyekben a biztosítások nem kielégítőek, mert tipikusan 10 millió forintot fizet a biztosító, a kártérítés fennmaradó részét az egészségügyi intézmény kell, hogy megfizesse.

,,A peren kívüli egyezségek sajátossága, hogy mindkét fél enged a saját álláspontjából (ez a kártérítés összege), ezért az egyezségekben szereplő összegek némileg elmaradnak a bíróságok által megítélt összegektől, azonban egyezséget per során is lehet kötni” – tette hozzá a szakember.

Varga-Orvos Zoltán hangsúlyozta, hogy sikertelen peren kívüli egyezségkötési kísérlet után, jelentős károsodás esetén indulnak a perek.

Orvosi műhibák büntetőjogi vetülete

2007 óta nagyságrendileg harminc klasszikus orvosi műhiba miatti büntetőeljárás ért bírósági szakba, azaz született az ügyben első-, másod-, ritkán harmadfokú- és felülvizsgálati körülbelül 80 darab ítélet. A szakjogász szerint a harminc ügy nem egy statisztikai sokaság, ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Azért az kijelenthető, hogy a gyakoriság radikálisan nem nő és nem csökken

– fogalmazott Varga-Orvos Zoltán.

Az egészségügyi szakjogász kitért arra, hogy a büntetőeljárásban a felelősség szűkebb körű, azaz ritkábban állapítják meg az ellátási hibát elkövető személy felelősségét, mint a polgári, kártérítésre irányuló perben. Ügyfeleinek ritkán javasolja a büntetőeljárás megindítását (feljelentés ismeretlen tettes ellen). Abban az esetben, ha a büntetőeljárás már folyik, akkor azt megállítani nem tudja, emiatt két fronton fejt ki ügyvédi tevékenységet.

A büntetőeljárás a személy, míg a polgári (kártérítésre irányuló) per az egészségügyi szolgáltató (pl. kórház, egyetem) ellen folyik. A büntetőeljárás eredménye pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, szabadságvesztés büntetés lehet. Az eredményes polgári per kártérítéssel (sérelemdíjjal) zárul. A legtöbbször maguk az ügyfelek sem szeretnének büntetőeljárást indítani.

A legnagyobb kártérítés sem adja vissza az emberéletet, az emberi egészséget

A személyiségi jogsértésért (az életben, egészségben, testi épségben esett károsodásért, az emiatt elvesztett életlehetőségekért) sérelemdíjat ítél meg a bíróság. Ezen felül a vagyoni károkat hagyományosan három csoportra szokás osztani: meglévő vagyontárgyban felmerült kár (orvosi műhibaperekben ritkább), indokolt költség (pl. háztartási kisegítés, ápolás-gondozás, fejlesztés költsége), elmaradt haszon (pl. jövedelemveszteség) – mutatott rá a szakjogász.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/29/orvosi-muhiba-karterites-birosag-serelemdij-korhaz-fertozes-mulasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Berobbant az eperszezon, bőséges gyümölcstermés várható idén Magyarországon

Ebben az évben jó eperszezonra számítanak a szakemberek, az RTL arról számolt be, hogy berobbant …