2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Magyarország nem boldogul Budapest nélkül, de Budapest sem létezhet a vidék nélkül

Hirdetés

Magyarország nem boldogul Budapest nélkül, de Budapest sem létezhet a vidék nélkül

„Magyarország felzárkózik az Európai Unió átlagához, ez a folyamat sikeres. Ugyanakkor az uniós tagság alatt az országon belüli régiós különbségek még inkább nőttek” – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján, amelyet a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal és a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztályával közösen szerveztek kedden Gödöllőn, 20 éve az Európai Unióban – és a jövő címmel. A rendezvény levezető házigazdája Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke volt, míg az előadókat Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke konferálta fel.

Budapest az élen, a többi lemaradt

Navracsics Tibor előadásában kiemelte: Budapest ugyanis egyértelműen az éllovasa a magyarországi régióknak, fejlettsége folyamatosan növekszik, magasan meghaladja az uniós átlagot. A Budapesten kívüli régiókra már ez nem mondható el, a Dunántúl nagy része még megközelíti az uniós átlaghoz (bár Nyugat-Dunántúlnál az utóbbi időben inkább stagnálás látható), ám a többi terület – és köztük a Dél-Dunántúl is – jelentősen le van maradva. Ezek a felzárkóztatandó térségekhez tartoznak még úgy is, hogy a legtöbb uniós támogatás ezekre a területekre megy a brüsszeli megállapodás értelmében.

„Magyarország nem tud boldogulni Budapest nélkül, de Budapest sem tud létezni az ország többi része nélkül. Meg kell találni tehát azokat a csatlakozási pontokat, amelyek mindenkinek előnyösek. Ha most nem segítünk, akkor a megtorpanás a régiókban később leszakadáshoz vezethet” – tette hozzá a miniszter.

Hirdetés

Probléma a kivándorlás

A tárcavezető előadásában rámutatott, a felzárkózás leszakadás kérdésében fontos tény, hogy Európában jelentősen vesztettek versenyképességükből olyan területek, amelyek korábban a legfejlettebbek közé tartoztak az unióban. Ez pedig nem jó irány és hatással lesz a magyar versenyképességre is.

Magyarországon belül az elvándorlás továbbra is erős: Kelet-Magyarországról jelentős arányban vándorolnak a nyugati országrészekbe az emberek, bár ők nem elsősorban Nyugat-Magyarországon keresnek munkát, hanem ingáznak Ausztriába.

Szintén komoly problémát okoz a Budapestről az agglomerációba kivándorló tömeg, hiszen az ottani infrastruktúra már nem igazán bírja a megterhelést. Navracsics Tibor a tavalyi solymári problémákra is emlékeztetett előadásában.

A miniszter ugyanakkor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/07/magyar-onkormanyzatok-szovetsege-konferencia-navracsics-karacsony-cser-palkovics/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vitézy Dávid: Már egy hónapja épül a kampányzebra az Astorián

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy új, jelzőlámpás gyalogátkelő létesül az Astoriánál, a Rákóczi úton, …