2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kinek igazán kellemetlen, hogy elindult Vitézy Dávid?

Hirdetés

Kinek igazán kellemetlen, hogy elindult Vitézy Dávid?

Vitézy Dávid olyan középen álló résztvevő, aki mindkét oldalról képes szavazókat megszólítani, de a jelenlegi helyzetben még nem dönthető el, hogy indulása ebben a háromosztatú felállásban kinek kedvez. A Nézőpont Intézet kutatási adatai alapján Mráz Ágoston úgy véli, mindkét nagy szavazói táborból ugyanannyi potenciális szavazatot vihet el. Ringbe szállása ugyanakkor Karácsony Gergely számára lehet kellemetlenebb, mivel a fideszes kihívóval szemben neki volt eddig nagyobb esélye a győzelemre. Arról, hogy Vitézy a Fidesz budapesti választóknak nyújtott B terve lenne, Mráz azt mondta: ez Karácsony Gergely narratívája, ezzel igyekszik saját veszteségeit csökkenteni, de a kampány fogja majd eldönteni, hogy sikeresen tolja-e be Vitézyt a Fidesz alá. Tényként szögezte le ugyanakkor, hogy a baloldalon is mérhető mértékű támogatottsága van a közlekedési szakembernek. 

A legelkötelezettebb pártos törzsszavazókat nem bizonytalanítja el, de a középen állása a bizonytalanok köréből jelentős támogatottságot hozhat számára.

Hirdetés

Ő maga is erre játszik saját szakmaiságának középpontba állításával, de ezt erősíti (akaratlanul is) Karácsony Gergely, amikor nem titkolja, hogy ciklusának elején ő maga kérte fel szakmai feladatok elvégzésére a BKK korábbi vezérigazgatójaként dolgozó Vitézyt.

Mráz Ágoston Sámuel 2023. december 20-án

Mráz Ágoston Sámuel 2023. december 20-án

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A Publicus Intézet vezetője ezzel szemben már a háromosztatú felállással sem ért egyet. Pulai András szerint Vitézy Dávid bejelentkezésével a képlet úgy áll, hogy a baloldalnak egy jelöltje van, a Fidesznek pedig kettő. A Fidesz szerinte nem talált jó jelölteket. Ennek kapcsán Kubatov Gábor Indexnek adott interjúját idézte fel, ahol a pártigazgató arról beszélt, hogy a Fidesznek sok kiváló jelöltje van. Csakhogy aki nyolc jó jelöltről beszél, annak valójában egy sincs – húzta alá.

Vitézy hivatalos jelölésétől a Fidesz elnöksége elzárkózott, így esett végül a választás Szentkirályi Alexandrára, aki viszont a Publicus korábbi (még bejelentés előtti) mérései szerint a Fidesz részéről szóba jöhető jelöltek közül is a lista alján szerepelt, a legrosszabban teljesített Karácsony Gergely ellenpár-relációjában.

AZÉRT ESHETETT A VÁLASZTÁS SZENTKIRÁLYIRA, MERT ISMERETEI SZERINT VAN NEM HIVATALOS KOORDINÁCIÓ VITÉZYÉKKEL,

és a budapesti közegben jelen lévő, de nem eléggé elkötelezett fideszes szavazók voksai csak a Fidesz volt közlekedési államtitkára révén gyűjthetők be, Szentkirályi ebben a vonatkozásban „beáldozható”.

A jobboldal szavazóbázisának rétegzettségét Mráz Ágoston is visszaigazolta. Szavai szerint a Fidesz bázisa alapvetően más, mint vidéken, azaz több köztük a fiatal és a diplomás, ezért egy modernebb kampány lenne logikus Szentkirályi Alexandra részéről, de ennek része lehet az ellenségem ellensége a barátom alapú kampánykommunikáció is. A Fidesz jelöltjének célkeresztjében értelemszerűen Karácsony Gergely lesz, Vitézyvel nem foglalkoznak majd érdemben, hisz a regnáló főpolgármester mindkét kihívója úgy tudja mobilizálni saját szavazóit, ha kritikus üzeneteket fogalmaznak meg a fennálló városvezetéssel szemben. Az LMP jelöltje ugyanakkor akkor maradhat középen álló jelöltként hiteles, ha jobboldalra is lő, ám – mint látható –, nem a versenytársa irányába céloz, hanem elsősorban Lázár János közlekedési miniszterre. Ez kézenfekvő is, hiszen a közlekedéspolitikai témák terepén tudja leginkább szakember státuszát kidomborítani. Kérdés persze, hogy ezzel el tudja-e majd kerülni, hogy Karácsonyék ráhúzhassák a fideszes sapkát. Az Pulai András szerint is látható, hogy a regnáló városvezetés komolyan veszi Vitézy szakmai pozicionálását, éppen ezért támadják őt a sokmilliárdos, balul elsült digitális jegyrendszer bevezetésének ügyével.


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/onkormanyzati_valasztas/2024/03/19/vitezy-karacsony-szentkiralyi-fopolgarmester-budapest-kampany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Schmidt Mária: Bibliai vésznek éltük meg a Covidot

A XXI. Század Intézet főigazgatója emlékeztetett: egy váratlan, légzőszerveket megtámadó vírus okozott világjárványt, amelyet addig …