2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kezdődik a viharjelzési szezon

Hirdetés

Kezdődik a viharjelzési szezon

A Balatonnál ez már a 90. viharjelzési szezon, ugyanis 1934. július 8-án indult el Magyarország legnagyobb tavánál a viharjelző szolgálat.

Emlékeztettek rá, a tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsony–Fonyódig tartó nyugati, a Fonyód és Tihany közötti középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Az egyes medencékben egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak a várható szélviszonyokról.

Hirdetés

A meteorológiai szolgálat folyamatosan figyeli a légköri folyamatok alakulását, és az időjárási előrejelzések mellett szükség esetén viharjelzéseket is kiad a tavakra.

  • Az elsőfokú viharjelzés – azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás – az erős (40 és 60 kilométer per óra közötti),
  • a másodfokú – percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás – pedig a viharos (60 kilométer per órát meghaladó) szélre figyelmeztet.

A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órás „időelőnnyel” adják ki. Az aktuális viharjelzéseket a tavak körüli viharjelző lámpák jelzik. A riasztást a HungaroMet Zrt. adja ki, a viharjelző lámpák technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi.

Egy adott pontról […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/01/meteorologia-tavi-viharjelzes-szezon-balaton-velencei-to-tisza-to/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Befejezték a Balaton vízeresztését

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával – …