2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Honvédelmi miniszter: A haderőfejlesztésnek szüksége van a tudományos körök támogatására

Hirdetés

Honvédelmi miniszter: A haderőfejlesztésnek szüksége van a tudományos körök támogatására

A haderőfejlesztésnek szüksége van a legmagasabb tudományos körök támogatására – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. A miniszter és Freund Tamás, az MTA elnöke csütörtökön írta alá a Honvédelmi Minisztérium és az MTA közötti együttműködésről szóló megállapodást.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az aláírást követően hangsúlyozta: a veszélyek korában szükség van a haderő fejlesztésére, a társadalom ellenálló képességének megerősítésére, de ezt a fejlődő és átalakuló hadsereg esetében csak a legmagasabb tudományos körök támogatásával tudják megtenni.

Kiemelte: az MTA a leghitelesebb közintézmény, és még a Magyar Honvédségnél is régebbi jogfolytonos múltra tekinthet vissza. Emlékeztetett rá, hogy a kapcsolat és az együttműködés az MTA-val régi gyökerű, még az 1880-as években indult, amikor megalakult a hadtudományi társaság. Hozzátette, hogy onnan kezdve számos katona volt a Magyar Tudományos Akadémia tagja, de nevük mára feledésbe merült, és mostanában kevesebb az egyenruhás a legmagasabb tudományos körökben, de jelezte, örülne, ha ez megváltozna.

Hirdetés

Hozzátette, a most aláírt együttműködési megállapodás nem a 2007-ben született formális újrakötése, hanem mély, tartalmi újragondolása. Mint mondta, az MTA minden szekciójában vannak olyan kérdések, ahol azonnali és közvetlen hatása lesz az együttműködésnek, példaként említette az oktatás-nevelést, a védelemipart, az AI-t, a kiberbiztonságot.

Kiemelte, erős, magabiztos, jól felfegyverzett, high-tech haderőt építenek, ehhez pedig nagy szükség van a tudomány támogatására.

Freund Tamás, az MTA elnöke arról beszélt, korunkban a tudomány és technika szerepe meghatározó jelentőségű a társadalom, gazdaság és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/03/honvedelem-szalay-bobrovniczky-kristof-mta-megallapodas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét

Orbán Viktor azt mondta: a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de a magyar futball számára …