2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Elárulta a Klebelsberg Központ, kellett-e már átvezényelni pedagógusokat

Hirdetés

Elárulta a Klebelsberg Központ, kellett-e már átvezényelni pedagógusokat

„Tudomásunk szerint a 2024. január 1. napjától a mai napig a tankerületi központok fenntartásában lévő köznevelési intézményekben nem került sor a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény 68. § (4) bekezdése szerinti átvezénylésre” – erről tájékoztatta az Indexet a Klebelsberg Központ, amikor arról érdeklődtünk: a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény – köznyelvben csak státusztörvény – bevezetése óta hány átvezénylésre volt példa, és azok mely vármegyéket és tankerületeket érintették.

A válasz némiképp amiatt meglepő, mert az átvezénylés volt az egyik olyan pont, amelytől az új szabályozás elfogadása előtt a leginkább tartottak a pedagógusok. Hozzá kell tenni persze, hogy sokáig nem volt világos: pontosan milyen feltételekkel kívánják bevezetni ezt az elemet a döntéshozók. A pedagógus- és diákszervezetek végül elérték, hogy a törvény végleges változatába olyan kedvezmények is bekerüljenek, amelyek egyértelműen az oktatásban dolgozók érdekeit szolgálják. 

GettyImages-1038054920

Fotó: Julian Stratenschulte / picture alliance / Getty Images Hungary

Annak ellenére tehát, hogy a szabályozás kimondja: a tankerületi központ mint munkáltató a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót a saját szervezeti egységeként működő – a kinevezési okmányban meghatározott munkavégzési helytől eltérően, de egy járáson belül – más nevelési-oktatási intézmény feladatellátási helyén történő munkavégzésre utasíthatja, ezt nem lehet megtenni bizonyos feltételek teljesülése nélkül. Eszerint:

Hirdetés

  • Az utasítás akkor rendelhető el, ha az új feladatellátási hely és a lakóhely között – tömegközlekedési eszközzel  történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát nem haladja meg.
  • Az utasítás feltétele, hogy a munkáltató írásban ajánlatot tett a foglalkoztatottaknak, azonban az ilyen módon, megállapodás alapján történő munkavégzésre vonatkozó ajánlatot kettő munkanapon belül egyetlen érintett sem fogadta el.
  • Az utasítás legfeljebb miniszteri rendeletben meghatározott tanítási félév végéig szólhat. Az utasítás nem minősül kiküldetésnek.

Fontos megjegyeznünk, hogy a Klebelsberg Központ válasza március második hetében landolt a levelezőrendszerünkben, így az információ egy akkori állapotot tükröz. Miután megérkezett a válaszlevél, feltettünk még egy kiegészítő kérdést: van-e tudomásuk a törvény többi pontja szerinti „kinevezéstől eltérő foglalkoztatásról” a státusztörvény január 1-jei bevezetése óta? Ez utóbbi kérdésünkre ugyanakkor már nem érkezett reakció, így végül úgy döntöttünk, lehozzuk az eredeti válaszlevelet, ami viszont kimondottan csak az átvezénylésekről szól. 

Nemcsak átvezénylés létezik ugyanis, hanem átirányítás és kiküldetés is. Mutatjuk, mit takarnak ezek a fogalmak: 

  • Átirányítás: A munkáltató jogosult a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót átmenetileg a kinevezéstől eltérő munkakörben foglalkoztatni. Átirányítás abban az esetben rendelhető el, ha a másik feladatellátása megfelel a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló iskolai végzettségének, szakképzettségének vagy szakképesítésének.
  • Kiküldetés: A munkáltató a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állót más munkavégzési helyen történő munkavégzésre utasíthatja azzal, hogy a munkavégzéssel kapcsolatos utasításokat továbbra is a munkáltatótól kapja. Kiküldetés esetén figyelemmel kell lennie a munkáltatónak arra, hogy azonos munkakörülményeket biztosítson, és az ne járjon aránytalan teherrel a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állóra nézve. 
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/03/22/atvezenyles-klebelsberg-kozpont-tankeruletek-statusztroveny-oktatas-tanarok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Schmidt Mária: Bibliai vésznek éltük meg a Covidot

A XXI. Század Intézet főigazgatója emlékeztetett: egy váratlan, légzőszerveket megtámadó vírus okozott világjárványt, amelyet addig …