2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Balog Zoltán egyetértett a Bicskei gyermekotthonban tapasztaltakról írt ombudsmani jelentéssel

Hirdetés

Balog Zoltán egyetértett a Bicskei gyermekotthonban tapasztaltakról írt ombudsmani jelentéssel

Orosz Anna, a Momentum képviselője a jelenlegi ombudsmant, Kozma Ákost kérdezte arról, hogy a 2012-es jelentés után tett-e valami érdemit Balog Zoltán volt minisztériuma azért, hogy megszüntesse azokat – írta meg a 24.hu.

A kérdés arra irányult, hogy milyen intézkedéseket tettek a visszaélések ellen, valamint hogy  az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kapott-e akkor bármilyen visszajelzést Balog Zoltán minisztériumától.

Kozma Ákos válaszában jelezte, hogy a 2012-es ombudsmani vizsgálatra reagált a szaktárca. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival,

amely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia.

Hirdetés

Szabó Máté 2012-ben egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel.

Az ombudsman szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, V. Jánostól független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt. Jelezte, ez intézményes bántalmazásnak tekinthető, ahogy

a gyermekekkel foglalkozó szakemberek mulasztása is kimeríti a rendszerabúzus fogalmát.

A lap kitér arra is, hogy Orosz Anna a belügyminisztert arról kérdezte, 2012-ben indult-e átfogó vizsgálat a bicskei gyermekotthonban. Mivel Pintér Sándor tárcája vette át a gyermekvédelmet, arról kérdezte, mit tett az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy megszüntesse a visszaéléseket.

Rétvári Bence államtitkár válaszába beleszőtte az újbudai pedofilügyet, majd jelezte, hogy négy évvel az ombudsmani jelentés után, 2016-ban Balog Zoltán egykori miniszter kezdeményezésére függesztették fel V. Jánost, majd belső vizsgálatot rendeltek el.

Ez a dátum azért érdekes, mert a 2012-es ombudsmani jelentés után 2016-ban V. János két áldozata az RTL kamerái előtt beszélt az őket ért zaklatásokról. Rendőrségi eljárás indult, ketten feljelentést tettek, mások gyermekvédelmi gyámjukhoz fordultak az őket ért sérelmek miatt.

Ezt követően a következő ombudsman, Székely László utóvizsgálatot folytatott, majd 2017-ben Balog Zoltán miniszternek a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek jogtudatosításának, jogérvényesítésének növelését javasolta.

Bicskei gyermekotthon

Bicskei gyermekotthon

Fotó: Bődey János / Index

Gondozottból segítő

„Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény” – nyilatkozta a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő nő, aki gyermekotthonban és nevelőszülőknél nevelkedett, sokszor bántalmazták, a rendszer megrágta, de megtalálta a pozitív szereplőit is, akikbe kapaszkodva felnőttként szociális munkás és nevelőszülő lett.

„Rengeteg verést kaptam. Elmondhatatlanul sokat. Néha okkal, néha ok nélkül. Ezt megfejelte, hogy a nevelőszüleim elváltak ottlétem alatt, és a nevelőmamám az összes dühét és az összes haragját rajtam vezette le.

Számolatlanul törtek a fakanalak, és mivel csak ketten voltunk, nem volt kitől segítséget kérni.

Az asszony elmondása szerint nagyon fájt minden ütés, de később megértett, hogy a nagymama is szenved. Annak ellenére, hogy nagyon sajnálta, mégis rettegett tőle, hiszen sose tudta, hogy mire számíthatok, pedig próbált jó kislány lenni. Miután meghalt az apukája, azért is az akkori kislányt okolták: megverték, amit ugyan már addigra megszokott, de a szavak, amiket el kellett szenvednie örök nyomott hagytak a a lelkében. 

Ennek ellenére a hölgy szerette a nevelőmamáját, mert befogadta, és eleinte nagyon próbált jó lenni hozzá. Egyszer meg is kérdezte, hogy hívhatja-e anyjának, de akkora pofont kapott, hogy nekivágódtam a szemközti falnak, pedig csupán anyára vágyott. 

„Hetedik osztályos voltam, amikor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/03/21/balog-zoltan-bicskei-gyermekotthon-gyermekvedelem-bantalmazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hende Csaba a családi pótlék emeléséről: Aki nem dolgozik, az ne is egyék

A 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelése volt a téma a törvényalkotási bizottság április …