2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A V4 nem a tagok fölött álló hatalom, és nem lesz brüsszeli lobbicsapat sem

Hirdetés

A V4 nem a tagok fölött álló hatalom, és nem lesz brüsszeli lobbicsapat sem

Értelemszerűen a fókuszban a több évtizedes kezdeményezést állt, amelynek voltak már hullámvölgyei és közös sikerei, mostanában azonban kissé lazult a szervezeten belüli mozgás. A rendezvényt videóüzenetben köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnök, aki arról beszélt, hogy a visegrádi országok szövetsége egyaránt szól az intellektuális tőke és a különleges történelmi tapasztalatok szerepéről, valamint arról a sajátos fejlődési pályáról, amelynek révén a közép-európai régió a kontinens gazdasági motorjává válik. 

A köztársasági elnök úgy vélte: a két állam közti kapcsolatot drámai módon nem befolyásolta a szomszédunkban dúló háború, hiszen mindkét ország elítéli az orosz agressziót, és kiáll Ukrajna területi integritásáért, stabilitásáért és az igazságos békéért. Reményét fejezte ki, hogy a közös történelmi kapcsolatok segítenek túljutni a nehéz időkön.

Visegrád a háború árnyékában. Regionális együttműködési formák, stratégiák és lehetőségek a geopolitikai blokkok között – e címet viselte az a kerekasztal-beszélgetés, amelyen Marek Kuchcinski, a lengyel Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter online, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pedig személyesen vett részt. Marek Kuchcinski a háború gazdasági következményeiről, a megnövekedett fegyverkezésről és a határok fizikai védelméről szólt. 

Navracsics Tibor szerint az Oroszországgal kapcsolatban felmerült viták azt mutatják, hogy bár azt hisszük, hogy ismerjük egymást, de bizalmatlansági válság is kialakulhat. Magyarország úgy gondolja, hogy Oroszország agressziót követett el, és igazságos békét kell kötni. Eközben az is tény, hogy egy gazdasági erőtér van kialakulóban tőlünk keletre, és ebben a V4-államok kulcsszerepet játszhatnak. Az idősíkok fontosak, jelezte Navracsics Tibor, utalva egy középtávú együttműködés kialakulására a Kelet és a V4-ek között. A miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy az intézményesítés terén vonakodva halad az együttműködés – írta összefoglalójában az NKE.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/26/konferencia-unios-egyuttmukodes-lengyel-magyar-visegradi-negyek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …