2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A kórházi várólisták, „Poloska Péter” és a kínai beruházások is szóba kerültek a Kormányinfón

Hirdetés

A kórházi várólisták, „Poloska Péter” és a kínai beruházások is szóba kerültek a Kormányinfón

Ráállt a régi rendszerességre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hiszen ismét két héttel az előző Kormányinfó után tartott sajtótájékoztatót. A tárcavezető és Vitályos Eszter kormányszóvivő közölte: a szerdai ülésén a kormány elemezte a háborús helyzetet.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: újabb és újabb tervek kerültek napvilágra a NATO terveiről és az ukrán misszióról. Ez fegyverszállítások koordinációját és fegyveresek kiképzését is jelenti, ráadásul ötéves tervet dolgoztak ki, ami riasztó, hogy eddig elhúzódhatnak a harcok. Magyarország ebben a misszióban nem kíván részt venni, és a kormány nem akar magyar katonákat küldeni Ukrajnába. A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint 800 ezer áldozata van már a harcoknak, a frontvonalak ugyanakkor csak kismértékben változtak. Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország a NATO-nak lojális szövetségese, a vállalt költségvetési arányt is tartja a kormány, de a békét kell szolgálnia a szövetségnek, nem pedig olyan akciókba bocsátkozni, amely világháborús kockázatokkal jár.

„Ennek így nem lenne sok értelme”

Gulyás később kérdésre válaszolva kitért a szerdai Orbán–Zelenszkij-telefonhívásra, illetve arra, hogy az ukrán elnök meghívta a magyar kormányfőt a svájci békecsúcsra. Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy ha nincs ott mindkét harcoló fél, akkor nincs sok értelme egy ilyen találkozónak. Egy esetleges Orbán–Zelenszkij-találkozó viszont nem jön létre június 9-ig már.

Hirdetés

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A kínai elnök látogatásáról

Gulyás a tájékoztatón kiemelte: Magyarország növekvő súlyát mutatja, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök csak Párizsba és Budapestre látogatott el európai útján. A látogatásnak a gazdasági jelentősége kiemelendő, hiszen Kína gazdasági fejlődése az elmúlt két évtizedben elképesztő volt. Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen ide, leginkább olyan területeken, amelyekben Kína csúcstechnológiával rendelkezik. Ezáltal erősödik Magyarország és az Európai Unió is. Gulyás hozzátette: konkrét megállapodások is lesznek ma, várhatóan délután fél 6 körül tesz bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai államfő.

Ezek a bejelentések egyébként érinthetik például a reptérre vezető vasút építését, ám Paks II.-ben nem vesznek részt a kínaiak.

A gazdaságról

A kormány sikeresen letörte a háborús inflációt, így 2024 a növekedés újraindításának éve lesz. Az első negyedéves adatok szerint ez valóra vált, ugyanakkor döntő fontosságú, hogy meddig tart a háború. Ennek ellenére idén a 2,5 százalékos növekedés reálisan várható, jövőre pedig a 4,1 százalék sem elérhetetlen.

A csok pluszról

Vitályos Eszter kitért a tájékoztatón a csokplusz-igénylésekre is. A már befogadott kölcsönkérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot, és már több mint 3100 család érdeklődött a termék iránt. Az átlagos igényelt összeg 26 millió forint. Március végéig ténylegesen 1400 házaspárnak ítélték meg a hitelt, 35 milliárd forint értékben.

Vitályos Eszter

Vitályos Eszter

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Az otthonfelújítási program is kiemelt érdeklődés mellett indul: már több száz szakmai véleményezés érkezett a rendelethez, ezek hatására <a href="//index.hu/gazdasag/2024/04/24/otthonfelujitasi-program-tamogatas-szigeteles-energia-korszerusites-engedmeny/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/09/kormanyinfo-gulyas-gergely-osszefoglalo-kormanydontesek-bejelentes-tajekoztato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rágalmazás miatt jelentik fel egymást a politikusok

Becsületsértő állítások miatt ítélték el néhány hónappal ezelőtt Szél Bernadettet, az LMP korábbi társelnökét. A …