2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A kereszténység elterjedése és Hunyadi Mátyás is téma a történelemérettségin

Hirdetés

A kereszténység elterjedése és Hunyadi Mátyás is téma a történelemérettségin

10:00

Az írásbeli 2. részében szöveges, kifejtendő feladatok megoldása vár a vizsgázókra a megadott források alapján, vagyis az esszéírás.

Középszinten négy megadott téma közül kettőt, egy rövid (100-130 szó) és egy hosszú esszét (210-260 szó) kell kiválasztani.

Hirdetés

A vizsgaszabályzat szerint a kiválasztott témák közül az egyik egyetemes, a másik pedig magyar történelemre kell, hogy vonatkozzon. Méghozzá úgy, hogy a kettő közül valamelyik az ókortól 1849-ig tartó szakasz eseménye legyen, a másik pedig az 1849-től napjainkig tartó szakaszba tartozzon.

9:45

Hány pontot lehet összesen szerezni a töri írásbelin?

A vizsga mindkét szinten maximum 100 pontos. Max 50 pont jár az I. részért és 50 pont az esszékért – emlékeztet az Eduline.

9:13

Erdélyi fejedelemség, angol alkotmányos monarchia is szerepel a töriérettségi esszétémái között.

9:10

Kereszténység elterjedése és Hunyadi Mátyás – ilyen témakörök szerepelnek a töriérettségi első részében.

9:00

Ezekben a pillanatokban mintegy 75 ezer tanulónak osztották ki a történelemérettségit, akik idén az új 2020-as NAT alapján adhatnak számot a tudásukról emelt és középszinten. Bár a témakörök változtak, de a vizsga szerkezete ugyanaz maradt: vagyis mind emelt, mind pedig középszinten két részből áll a feladatsor – világított rá cikkében az Eduline.

Középszinten az első részben rövid feladatokra kell válaszolni, míg a második részben esszéket kell írni. Erre összesen 180 perce lesz a vizsgázóknak, a négy esszéfeladat közül kettőt választhatnak a diákok: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet és egy magyar történelemmel foglalkozó hosszút

– világított rá a portál. A választás során a diákoknak arra is figyelniük kell, hogy az egyik esszé az ókortól 1849-ig tartó időszakhoz kapcsolódjon, a másik pedig 1849 utánihoz. Hogy melyik témákat fejtik ki részletesen, azt a feladatlapon egyértelműen jelölniük kell.

A középszintű feladatsorra az érettségizőknek összesen 180 perce lesz. Középszinten az első részre és a második részre is 50-50 pontot lehet szerezni.

Egy új korszak kezdődött

Folytatódik a 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakának kötelező része. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából vizsgáztak a diákok, ma pedig a történelemtudásukról adhatnak számot. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint ebből a tantárgyból középszinten 68 802, emelt szinten 7679 tanuló bizonyíthat.

Mint arról korábban beszámoltunk: a 2024-es tavaszi érettségi időszak egy új korszak kezdetének is tekinthető, most ugyanis már azok számára is elérkezett a legfontosabb középiskolai megméretés, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat.

Ennek fényében a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/08/erettsegi-vizsgak-torenelem-kozepiskolak-oktatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rágalmazás miatt jelentik fel egymást a politikusok

Becsületsértő állítások miatt ítélték el néhány hónappal ezelőtt Szél Bernadettet, az LMP korábbi társelnökét. A …