2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A háború miatt nem lehetett meghallgatni a Viking kapitányát

Hirdetés

A háború miatt nem lehetett meghallgatni a Viking kapitányát

Csütörtök reggel folytatódott volna a Viking Idun kapitányának a meghallgatása, azonban több tényező is nehezítette a tárgyalás megkezdését. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) több mint egy órán át próbálták elérni Topal F. vádlottat videóhívás útján.

A férfi jelenleg is Ukrajnában tartózkodik, az országot pedig nem hagyhatja el, így ez jelenleg az egyetlen mód, hogy csatlakozzon a tárgyalásához. Vizi Veronika bírónő tájékoztatása szerint több mint egy órán át igyekeztek bekapcsolni az idős férfit a hívásba, de azt több dolog is megnehezítette.

Kezdetben csak az internete nem volt elég erős Topal F.-nek, majd a lakhelyéhez közel légiriadót rendeltek el, amiért óvóhelyre kellett menekülnie. Ezzel a csütörtöki tárgyalás elmarad, helyette júniusban folytatódik a bizonyítási eljárás.

A mai napon a két Viking hajó közötti rádióforgalmazást szemlézte volna a bíróság, miután a vádlott legutóbb arra hivatkozott, hogy a két kapitány egyszerre beszélt, ezért nem hallották egymást. Csupán arra emlékezett, hogy társa kérte, nézze meg, mit lát a Viking Sigyn mögött. Állítása szerint ő mindvégig biztonságosan próbálta manőverezni a hajóját, olyan viszont nem hangzott el, hogy „ember a vízben”.  

Hirdetés

Nem vallotta magát bűnösnek

Tagadja a bűnösségét, és nem fogadja el az ügyészség mérsékelt ajánlatát. Az ügyészség még tavaly júniusban, az előkészítő ülésen ajánlotta fel, hogy amennyiben beismeri a vádakat, úgy indítványozza a férfi felfüggesztett fogházbüntetését, valamint hogy tiltsák el a vízi járművek vezetésétől.

A vád szerint a terhelt 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a Hableányról vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését.

Topal F. azt mondta, már csak akkor értesült a tragédiáról, amikor később délebbre kikötöttek a Viking Idunnal. Ezt megelőzően, a Margit hídtól északra tett fordulójuk után újra elhaladtak a Viking Sigyn mellett, de állítása szerint

AKKOR SEM LÁTTÁK, HOGY BAJ VAN.

A vádlott arról is beszámolt, hogy miután a közelben lévő számos kisebb hajó személyzete érzékelte a történteket, mindenki egyszerre, magyarul kezdett beszélni a rádión, így káosz alakult ki a rádióforgalmazásban, miközben egyszer sem hangzott el németül – a hivatalos dunai hajózási nyelven – az úgynevezett „mayday” jelzés, amely minden, a közelben tartózkodó hajóst kötelez arra, hogy segítséget nyújtson.

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/23/viking-idun-hableany-hajobaleset-pesti-kozponti-keruleti-birosag-duna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentősökre támadtak a betegek, az OMSZ közleményt adott ki

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Facebookon számolt be arról hétfőn, hogy az elmúlt két hónapban több …