Az egészséges élet alapjai a mozgáson kívül a fehérjékben és rostokban bővelkedő táplálkozás. És mi az, amivel hatásosan tudjuk támogatni diétánkat, kalcium és fehérje bevitelünket? A túró!
A hetvenes években trendi túró most éli reneszánszát, de nem is csoda, hiszen tele van jó tápanyagokkal: fehérje, kalcium, B12 vitamin, szelén és nátrium is tarkítja.
210 grammjában a napi kalcium bevitel majdnem negyede benne van, B12 vitamin szükségletünknek majdnem a felét fedezi.
A túró fogyasztása évezredekre nyúlik vissza, már Mezopotámiában is ették, ahogy az ókori Egyiptomban is. Előállításakor baktériumkultúrát vagy élelmiszer-minőségű savat vittek be a pasztőrözött tejbe, így a túró elhagyja a savót. A túrót megfőzték, leöblítették és enyhén sózták, így kialakult a puha, csomós állaga.
A túró-csoda
Az American Cheese Society analíziséből tudjuk, hogy az alacsony zsírtartalmú 210 grammnyi túró csak 206 kcal, viszont tele van a már említett csodaszerekkel, csonterősítő kalciummal, izomépítő fehérjével.
A sovány túróban alig van zsír, minimális a szénhidrát tartalom is. De foszfor, szelén és B-vitaminok fontos forrása. […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/08/21/turo-feherje-vitamin-dieta-egeszseg/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!